Aktualno

Naravne nesreče takih razsežnosti v občini ne pomnimo

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

5.8.2023

Na popoldanski novinarski konferenci so predstavniki Civilne zaščite in gasilskega poveljstva predstavili stanje po katastrofalnem neurju, ki je včeraj ponoči zajelo celotno območje občine ter občino oziroma celo Poljansko dolino odrezalo od sveta.

Primož Kokalj, poveljnik Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane, je poudaril, da je katastrofalno neurje prizadelo celotno območje občine in da tovrstne nesreče takih razsežnosti ne pomnijo. Največ škode je neurje povzročilo v Gorenji vasi in Poljanah z okolico, kjer tudi danes na terenu ostajajo vse razpoložljive ekipe, več kot 150 gasilcev s pogodbeniki z gradbeno mehanizacijo. Največ težav so imeli ob naraslih vodah občani s poplavljanjem stanovanjskih hiš in drugih objektov, plazenjem terena, zasuvanjem hiš ter s poškodovanimi in neprevoznimi cestami. Cesta v Javorje je zaradi poškodovanega mostu neprevozna, država je obljubila postavitev pontonskega mostu. Zahvalil se je gasilcem, pogodbenikom z gradbeno mehanizacijo ter posameznikom, ki sodelujejo pri reševanju oziroma odpravljanju posledic, ki so in še vedno ravnajo samozaščitno in z veliko mero strpnosti.

Poveljnik gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane Roman Kokalj je izpostavil, da so bile prve ekipe gasilcev na terenu že kmalu po eni uri zjutraj, zaradi narasle Sore pa so se sirene v Gorenji vasi oglasile okrog druge ure zjutraj. Na terenu je bilo 152 gasilcev iz vseh sedmih gasilskih društev v občini s pogodbeniki z gradbeno mehanizacijo. Na jutranjem sestanku so poveljniki gasilskih društev predstavili stanje na terenu. Čez dan sanirajo plazovite terene, vodotoke in sproščajo cestišča, največ dela imajo gasilci v Poljanah in Gorenji vasi. Opozoril je, da bi bila škoda lahko, če bi občani redno vzdrževali propuste in redno čistili vodotoke, precej manjša.

Župan Milan Čadež je izpostavil, da so bile poplave leta 1926 prav tako izjemne, saj je odneslo vse mostove, žage in mline po Poljanski dolini, sprožili pa so se tudi številni plazovi. Po 100 letih se je količina padavin ponovila. Hvaležen je, da je bila intervencija kljub njegovi odsotnosti, saj mu je poplavilo hišo brez dostopa do Gorenje vasi, izredno dobro izvedena. Izpostavil je, da bi bile posledice lahko še hujše, vendar je infrastruktura, ki so jo prizadele poplave, izgrajena v občini v zadnjih letih, izjemno dobro narejena. Največ težav je deževje povzročilo tam, kjer je bil poseg človeka v naravo prevelik, tudi pred leti po poplavah obnovljeni Hotovlji, v Poljanah je bila protipoplavna sanacija izjemno dobra, zato škoda ni tako velika. Zaveda se obsežnosti nesreče, boji pa se predvsem za prebivalce tistih hiš, ki jim grozijo plazovi ter posedanje dovoznih cest. Pri tem bodo potrebovali veliko pomoč države. Zahvalil se je gasilskim ekipam, drugim sodelujočim v intervenciji ter ekipi občine, prosi pa za pomoč vojske, saj sanacije ne bodo uspeli izvesti le s svojimi ljudmi ter kapacitetami.

Prva skrb je varnost objektov, nekateri so resno ogroženi, je izpostavila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec, grozijo jim hudi plazovi z več tisoč kubikov materiala, katerih sanacije si ne znajo predstavljati, več zaselkov še vedno nima dostopne ceste v dolino, evakuirane so bile tri družine – v Poljanah in na Trati v Gorenji vasi, uničenih je več kot 40 kilometrov lokalnih cest, intervencijo pa so močno ovirali tudi plazovi na regionalni cesti, ki jih upravljavec ni uspel očistiti. To je s silovitimi napori gasilcem in pogodbenikom z gradbeno mehanizacijo uspelo šele zvečer. Po njenih besedah je skrajni čas, da se k takim sanacijam intenzivno in sistematično pristopi, zato prosijo za hitro in interventno državno pomoč.

Pomočnik načelnika Policijske postaje Škofja Loka Klemen Trček je izpostavil, da je bila včeraj ves dan cesta iz Škofje Loke proti Žirem neprevozna, poplavljena je bila cesta v Zmincu, na več odsekih so na cesto splazile večje količine materiala, kar so uspeli sanirati do večera, ponoči pa je prišlo še do usada v Brodeh, kjer promet poteka po stranski cesti le za osebna vozila. Pozval je vse voznike, naj razen v nujnih primerih ne odhajajo proti Škofji Loki. Plazovi še vedno ogrožajo določene hiše, zato naj se ljudje plazovitim območjem še naprej izogibajo, saj se deževje še ni umirilo.

Intervencija na terenu bo potekala do večera, ko se bodo v štabu Civilne zaščite znova sestale ekipe gasilcev in bodo znane informacije o poteku na območju celotne občine.

Dostopnost