Aktualno

Na šolske poti se vračajo otroci

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

31.8.2022

Agencija za varnost prometa pred začetkom šolskega leta 2022/2023 na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo.

Pozivu se pridružuje tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Gorenja vas - Poljane, ki bo v sodelovanju z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Žiri ter Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom prve dni novega šolskega leta izvajala terensko akcijo na šolskih poteh v okolici šol in podružničnih šol v občini. Udeleženci akcije bodo opozarjali, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji, med njimi tudi 123 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu.

" Osnovne šole bo v šolskem letu 2022/2023 obiskovalo predvidoma 194.554 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 20.797 prvošolk in prvošolcev. Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce. Z letošnjo akcijo bo Agencija za varnost prometa voznike znova aktivno ozaveščala o vračanju otrok v promet in na šolske poti, predvsem pa želi vplivati na vedenje voznikov, povezano z nekaterimi najpogostejšimi tveganji za nastanek prometne nesreče. Agencija tako voznike poziva, naj med vožnjo poskrbijo za pripetost vseh potnikov v vozilu in naj dosledno uporabljajo otroške zadrževalne sisteme. Z močjo rok in nog se namreč lahko pri morebitnem trku zadržimo le pri hitrosti do 7 km/h. Prav tako je pomembno, da prilagodijo hitrost razmeram na cesti ter spoštujejo ustrezno varnostno razdaljo, za volan pa sedejo le trezni. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, saj pomembno preusmerja pozornost od vožnje in dogajanja v okolici ter zmanjšuje pravočasnost reakcij."

Tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Gorenja vas - Poljane vse udeležence v prometu, posebej voznike, poziva k previdnosti in k upoštevanju cestnoprometnih predpisov. Za nekatere šolarje bo med njimi prvi šolski dan tudi prvo srečanje s prometom, zato naj bo previdnost in pozornost voznikov še posebej usmerjena k najšibkejšim udeležencem v prometu.

Dostopnost