Aktualno

Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku šest nagrajencev, med njimi prva častna občanka Ema Klinec

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

25.11.2023

V soboto, 25. novembra, je v spomin na prvo pisno omembo krajev pod Blegošem v Sokolskem domu v Gorenji vasi potekala slavnostna akademija ob občinskem prazniku Občine Gorenja vas - Poljane.

Letos mineva 1050 let, odkar je cesar Oton II. freisinškemu škofu Abrahamu podelil ozemlje Poljanske doline vse do Hotaveljščice, zato je zbrane nagovoril sam škof, ki ga je na odru imenitno odigral Peter Cankar. Obiskovalci so si v skrajšani različici ogledali film Ravbarski cesar, ki je nastal po dramskem besedilu Igorja Torkarja. Ta je navdih za dramatizirano zgodbo našel v prepletu glavnih oseb in motivov v več delih Ivana Tavčarja. Letos mineva 50 let od prve uprizoritve igre, po kateri je film, v katerem so nastopili poljanski amaterski igralci, posnela tudi Televizija Slovenija.

Župan Milan Čadež je v slavnostnem nagovoru opozoril na izzive letošnjega leta, vključno s poplavami, in posebej izpostavil trud in prizadevanja letošnjih kar šestih nagrajencev.

Županovo priznanje za dosežene uspehe v športnem strelstvu je prejela Manja Slak, podeljena so bila tudi štiri bronasta priznanja. Prejeli so jih: Aleš Hren za uspehe in promocijo cestnega kolesarstva, Gasilsko poveljstvo občine za uspešno usklajevanje aktivnosti v občini ob avgustovskih poplavah, KD dr. Ivan Tavčar Poljane za izvedbo kulturnih dogodkov v Tavčarjevem letu 2023 ter TD Stari vrh za izvedbo dogodkov »50 pomladi filma Cvetje v jeseni« v Tavčarjevem letu 2023. Podeljeno je bilo tudi najvišje priznanje občine, naziv častni občan. Eminentnim imenom: Branku Selaku, Petru Jovanoviču, Jožetu Bogataju, Vladimirju Kavčiču, Alojziju Štremflju in Alojziju Oražmu se je kot prva častna občanka pridružila Ema Klinec, ki je naziv prejela za izjemne uspehe v ženskem skakalnem športu.

Njej v čast je na koncu Snežni valček zaplesala Folklorna skupina TD Sovodenj, ki je Emo na koncu povabila na oder za zadnjo točko: trikratni telemark pred polno dvorano. Prireditev so popestrile še glasbene točke Asje Stanonik na citrah ter vokalistke Kaje Tomšič ob klavirski spremljavi Loti Feltrin.

Fotogalerija

Peter Cankar je imenitno odigral freisinškega škofa Abrahama. Foto: Viktor Debelak
Zbrane je nagovoril Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane. Foto: Viktor Debelak.
Za Manjo Slak je županovo priznanje prevzel njen oče Igor Slak. Foto: Viktor Debelak
Aleš Hren, prejemnik bronastega priznanja. Foto: Viktor Debelak
Roman Kokalj, poveljnik gasilskega poveljstva občine je prevzel bronasto priznanje. Foto: Viktor Debelak
Goran Šušnjar, predsednik KD dr. Ivana Tavčarja Poljane je prevzel bronasto priznanje. Foto: Viktor Debelak
Tomaž Ažbe, predsednik TD Stari Vrh je prevzel bronasto priznanje. Foto: Viktor Debelak
Ema Klinec, častna občanka občine Gorenja vas - Poljane. Foto: Viktor Debelak
Folklorna skupina Sovodenj. Foto: Viktor Debelak
Asja Stanonik na citrah. Foto: Viktor Debelak
Vokalistka Kaja Tomšič ob klavirski spremljavi Loti Feltrin. Foto: Viktor Debelak
Dostopnost