Aktualno

Minister Uroš Brežan na ogledu posledic poplav

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

16.8.2023

V ponedeljek 14. 8. popoldne je minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan v spremstvu vodje kranjske enote Direkcije Republike Slovenije za vode Urbana Ilca obiskal tudi Občino Gorenja vas – Poljane, kjer si je ogledal posledice najhujših poplav v času obstoja občine.

Ogledal si je najbolj prizadete dele občine, kjer se še vedno vzpostavlja najnujnejša infrastruktura, ali pa plazovi ogrožajo objekte.

Predstavil je tudi način pomoči države, ki mora najprej sprejeti Predhodni program odprave posledic poplav, na podlagi katerega bo zagotovljenih 40% predplačil za najnujnejšo sanacijo. Zagotovil je, da bo ta program sprejet še v tem letu. Povračilo interventnih sredstev, katerih strošek je samo v prvem tednu na območju občine Gorenja vas - Poljane presegel 200.000 eur, pa bo mogoče izvesti, ko bo poveljstvo Civilne zaščite RS odredilo zaključek aktivacije državnega načrta zaščite in reševanja in pozvalo občine k predložitvi višine stroškov izvedenih del, datuma česar še ni mogoče napovedati.

Župan Milan Čadež je opozoril na velik pomen tekočega vzdrževanja vodotokov, ki bi se moralo izvajati temeljiteje. Prav tako je izpostavil učinek preventivnih protipoplavnih ukrepov, izvedenih po poplavah 2014, ko je Direkcija za vode zgradila vrsto zadrževalnikov na desnih pritokih Sore, kar je preprečilo, da ni bila rušilna moč tokratnih poplav v dolini še večja. Prav tako so prvo poplavo dobro prestali tako protipoplavni ukrepi v Poljanah, kot v dolini Hotoveljšice, kar vse potrjuje zastavljeno smer protipoplavne preventive.

Minister je pozval, naj občina nadaljuje z zastavljenimi aktivnostmi odprave posledic poplave in zagotovil svojo podporo pri sistemskih ukrepih za čimhitrejšo sanacijo.

Fotogalerija

Dostopnost