Aktualno

Mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2021

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

20.8.2021

Slovenska vojska (SV) natančneje 132. gorski polk, 1. brigade SV obvešča, da v mesecu septembru 2021 načrtujejo in organizirajo izvedbo mednarodne vojaške vaje (MVV) "Zvezda Triglava" 2021 na kateri bodo sodelovali pripadniki SV, tujih oboroženih sil Velike Britanije in tujih oboroženih sil Združenih Držav Amerike.

V sklepnem delu MVV je načrtovana izvedba zaključne taktične vaje na območju Gorenje vasi in Blegoša. Zaključna taktična vaja se bo pričela 17. 9. 2021 s postavitvijo elementov vaje na območju Todraža in s prihodom izvidniških enot, ki bodo začele z izvidovanjem območja. 

Glavnina enot, ki bodo sodelovale na vaji bo na območje vaje prišla 18. 9. 2021 in začela s pripravo za napad na Blegoš. Vaja se bo zaključila 21. 9. 2021 z napadom na Blegoš pri čemer se bo uporabljalo manevrsko strelivo, topovski udari, dimne bombe in signalne rakete. Območje bodo preletavali tudi helikopterji SV in brezpilotna letala. Pri izvedbi vaje se bodo enote večinoma premikale peš in čim bolj prikrito, tovorna vozila se bodo uporabljala le za posamezne krajše premike po cesti in za oskrbo. Na vaji se bodo uporabljala tudi terenska vozila, ki pa bodo predvsem namenjena evakuaciji poškodovanih in oskrbi enot na terenu. Območje koče na Blegošu in sam vrh Blegoša bosta izvzeta iz vaje in se ne bosta uporabljala za izvedbo vaje, razen manjših administrativnih premikov in za administrativno nastanitev enote v koči na Blegošu, ki bo izvajala obrambo območja Blegoš.

Dostopnost