Aktualno

Krofi, olje in čisto okolje

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

25.2.2025

Pustni čas, ko diši po krofih in drugih pustnih dobrotah, je tudi priložnost, da se spomnimo, kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem. Dogaja se, da še vedno preveč odpadnega olja konča v odtokih in straniščih, kar povzroča mašenje cevi in črpališč.

Odpadno olje spada med odpadke, ki zahtevajo posebno ravnanje, saj lahko ob nepravilnem ravnanju povzroči težave v kanalizacijskem omrežju in postopkih čiščenja odpadnih voda. To je še posebej izrazito v večstanovanjskih naseljih, kjer se količine hitro povečajo. Že en liter olja v odtoku namreč lahko povzroči resne posledice – onesnaži kanalizacijsko omrežje, zamaši cevi in postane gostišče za glodavce.

Pravilno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem

Po kuhanju olje ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo in prelijemo v plastično ali stekleno posodo (npr. kozarec za vlaganje, steklenico) in jo, ko je polna, odnesemo v Zbirni center Todraž.

Odpadno olje kot surovina

S pravilnim zbiranjem odpadnega jedilnega olja ne varujemo le okolje, temveč prispevamo tudi k trajnostnim virom energije. Odpadno olje se namreč lahko predela v biodizel, ekološko gorivo, ki zmanjšuje obremenitev okolja, ter glicerin, ki se uporablja v farmaciji.

Vsak od nas lahko s premišljenim ravnanjem prispeva k čistejšemu okolju in boljši prihodnosti za prihodnje generacije.

Prijavite se na občinski
e-novičnik

Dostopnost