Aktualno

Komisar za kmetijstvo na obisku v Poljanski dolini

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

24.11.2023

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je na povabilo ministra za obrambo Marjana Šarca v funkciji ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obiskal Slovenijo. Obisk je bil namenjen seznanitvi komisarja s škodo v kmetijstvu po katastrofalnih ujmah, ki so Slovenijo prizadele avgusta letos. Komisar si je posledice škode po poplavah ogledal tudi na terenu, in sicer v Poljanski dolini.

Obisk so minister Šarec in komisar Wojciechowski skupaj z županom Milanom Čadežem in poslancem Državnega zbora Žanom Mahničem pričeli v naselju Delnice. Najprej so si ogledali kmetijo Čadež v Delnicah, kjer se ukvarjajo predvsem s pridelovanjem zelenjave in ki je bila med avgustovskimi ujmami poplavljena. V nadaljevanju so si ogledali tudi plaz na kmetiji Štravs iz Volče. Po ogledu se je minister Šarec v izjavi za medije zahvalil komisarju za obisk v Sloveniji. Dejal je: »Slovenija je bila soočena z največjo naravno katastrofo v svoji zgodovini. Po intervencijah je sedaj na vrsti sanacija poškodovanih zemljišč in objektov, za to sem v Slovenijo povabil evropskega komisarja, da si to ogleda. Evropska komisija bo za namen sanacije namenila sredstva, in sicer v višini 8,6 milijona evrov iz kmetijske rezerve EU za leto 2024. To je velik znesek, zato smo Evropski komisiji in komisarju zelo hvaležni.«

Komisar Wojciechowski je v izjavi za medije spregovoril o možnosti podpore iz drugega stebra kmetijske politike v okviru ukrepa za obnovo potenciala kmetijske proizvodnje po naravnih in drugih hudih nesrečah. Pri tem je izpostavil tudi vprašanje možne uporabe neporabljenega denarja v slovenskem programu razvoja podeželja iz prejšnjega programskega obdobja. Obisk je bil pomemben tudi za začetek razprav o prihodnji skupni kmetijski politiki. Izpostavil je, da se bo treba odločiti o prihodnosti kmetijstva po letu 2027 tudi v kontekstu okrepitve instrumenta za podporo kmetom v kriznih situacijah, pri tem pa razmišljati tudi o uvedbi tretjega stebra, ki bi bil namenjen ravno takšnim katastrofam.

Župan Milan Čadež je bil obiska vesel, izpostavil pa je, da je škoda na kmetijskih zemljiščih na območju občine Gorenja vas - Poljane velika. Evidentiranih je bilo več kot 200 plazov oz. usadov, ocenjene škode je za dobre 1,4 milijona evrov. Med ogledom poplavljene njive v Delnicah in plazu pod kmetijo na Volči je komisarju in ministru opisal tudi težave, s katerimi se kmetije na območju Poljanske doline soočajo, pri čemer je posebej poudaril zahtevnost obdelave pretežno strmih površin, ki pa so v celoti zgledno obdelane. 

Fotogalerija

Marjan Šarec v funkciji ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Foto: MKGP
Delegacija na ogledu škode v Poljanski dolini. Foto: MKGP
Ogled škode v Delnicah. Foto: MKGP
Foto: MKGP
Foto: MKGP
Foto: MKGP
Dostopnost