Aktualno

Kje je bil najlepši ljubljanski vrt iz Cvetja v jeseni?

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

22.2.2023

Na samem začetku povesti Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni lahko preberemo: »Sedeli smo na najlepšem ljubljanskem vrtu. V senci pod divjim kostanjem.«

Seveda so se mnogi spraševali, kje neki je ta ljubljanski vrt oziroma, ali sploh obstaja ali pa je to le vrt v domišljiji pisatelja. V izdaji Cvetja v jeseni iz leta 1950 je v opombah zapisano, da je Tavčar s tem presežnikom opisoval vrt ljubljanskega veletrgovca Andreja Šarabona, ki ga v povesti tudi najdemo kot enega od junakov, ki je nosil ime Bon, to pa so zadnje tri črke njegovega priimka. Pod kostanjem na tem vrtu se je zbirala stalna družba uglednih in premožnih Ljubljančanov. Šarabon je bil v takrat znani gospodarstvenik in mecen, v Ljubljani je na vogalu Njegoševe in Zaloške ceste imel špecerijsko trgovino na veliko in malo, s Tavčarjem pa sta bila velika prijatelja. Nenazadnje sta se srečevala tudi v mestni hranilnici, Šarabon je bil nekaj časa v svetu hranilnice, Tavčar pa njen soustanovitelj. Šarabon je dočakal 10 let več kot Tavčar, umrl je leta 1941 star 81 let, Ivan Tavčar pa je v Ljubljani umrl 19. februarja natanko pred stotimi leti.

Starejši Ljubljančani se te stavbe, ki so jo kasneje porušili, še dobro spomnijo, saj je v nekem obdobju bila v njej pošta. Danes pa je ravno na tej lokaciji, to je na vogalu Zaloške in Njegoševe ulice, garažna hiša, ki naj bi bila sprva poimenovana Garažna hiša Šarabon, vendar sedaj nosi ime Garažna hiša Šempeter. Za to garažno hišo, kjer je bil nekoč ta najlepši ljubljanski vrt, pa je zgradba Poliklinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Tavčar je na ta vrt in med to družbo ob nedeljah redno zahajal in tudi druge osebe iz te nedeljske druščine so se našle v tej povesti. Trgovčeva žena Minka Šarabron se je v Cvetju v jeseni prepoznala kot gospa Marica, vendar viri pravijo, da na to svojo vlogo v povesti ni bila jezna ali huda.

Dostopnost