Aktualno

Kam s starim aparatom?

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

12.9.2023

E-odpadki so posebna vrsta odpadkov. Vsebujejo surovine, iz katerih se dobijo nazaj snovi in materiali (reciklati). Ti se lahko uporabijo za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri. Ker ti odpadki vsebujejo tudi težke kovine, so za okolje zelo nevarni, zato jih je potrebno zbirati ločeno. Problematični so še posebej mali aparati, saj zaradi svoje velikosti oz. majhnosti velikokrat končajo v mešanih odpadkih (zelen zabojnik) ali celo na divjih odlagališčih.

Da bi vam približali zbirna mesta in s tem olajšali oddajo, so v vseh krajevnih skupnostih občine Gorenja vas - Poljane postavljeni ulični zbiralniki za zbiranje malih gospodinjskih aparatov in baterij. Ulični zbiralniki so nameščeni v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo RS ter Evropske komisije.

V ulične zbiralnike se lahko odda male gospodinjske aparate, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko in drugo malo opremo in orodje.

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda le v Zbirni center Todraž ali pa v trgovine z električno in elektronsko opremo. V ulične zbiralnike ne sodijo tudi nobeni drugi odpadki.

Ker raziskave kažejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov smo v sodelovanju z družbo ZEOS, d.o.o. v Zbirnem centru Todraž uredili kotiček za ponovno uporabo. Kotički so po navedbah družbe Zeos d.o.o. postavljeni po celi Sloveniji, in sicer v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom »Še sem uporaben«, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo RS ter Evropske komisije, in ima dva partnerja: Zbornico komunalnega gospodarstva in podjetje TSD, d.o.o..

V kotiček v Zbirni center Todraž zato lahko oddate za vas neuporaben, vendar še delujoč aparat: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Vsem zbranim aparatom v kotičkih družba Zeos d.o.o. v sodelovanju s partnerji zagotovi postopek priprave za ponovno uporabo. V tem postopku se preveri funkcionalnost in električno varnost in jih vrne na trg po primerni ceni.

Več informacij: Kristina Knific, tel. št. (04) 51 83 122

Dostopnost