Aktualno

Izkop krompirja po starem na Visokem

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

18.8.2014

Topla, sončna nedelja je na Visoko privabila veliko število obiskovalcev. Zabavali so se ob prikazu pobiranja krompirja na star način, lahko so pri opravilu tudi sami sodelovali, na koncu pa so lahko poskusili tudi okusen visoški pražen krompir.

Konec aprila smo na star način posadili 900 kg krompirja, vmes smo ga prigrebli s konjsko vprego, na roke pobirali koloradskega hrošča in pokosili krompirjevco s koso. To poletje je bilo več kot radodarno z dežjem, tako da je krompir tudi dobro obrodil. Topla, sončna nedelja je tokrat na Visoko privabila veliko število obiskovalcev. Prikaz sajenja in pobiranja krompirja na star način, ko lahko obiskovalci pri tem tudi sodelujejo, je zanimiv turistični dogodek, saj smo bili ponovno več kot zadovoljni z obiskom. Po opravljenem delu so obiskovalci uživali na letnem vrtu Tavčarjevega dvorca in seveda tudi  poskusili okusen visoški pražen krompir, ki smo ga prej za ta namen nekaj tudi izkopali. Z letino je predsednik TD Gorenja vas Zvone Bašelj zelo zadovoljen, saj smo ga  izkopali skoraj 7 ton. Njiva krompirja na Visokem je sedaj pospravljena, posejan je že oves, da bo drugo leto manj plevela.
Odločili smo se, da bomo s prikazi starih običajev v prihodnje na visoški njivi še nadaljevali, saj to zelo bogati turistično ponudbo v Poljanski dolini in tudi zanimanje za tovrstne prireditve je vedno večje.
Skoraj vse je tudi že pripravljeno za 14. Svetovni festival praženega krompirja, ki bo 6. septembra pri Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini.

 

Fotogalerija

Dostopnost