Aktualno

Arheološka odkritja v Poljanah

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

22.3.2022

V Poljanah nad Škofjo Loko se nadaljujejo arheološke raziskave, hkrati pa iščemo rešitev za začasno zaščito območja arheologije in elementov, da bi preprečili njihovo propadanje v času raziskav.

V Poljanah, kjer nadaljujemo arheološke raziskave na starodavnem najdišču stavbne dediščine, smo po izkopu ostankov nekdanje baročne cerkve naleteli še na ostanke mnogo starejše gotske cerkve. Odkrite najdbe presegajo naša prvotna pričakovanja, saj je zlasti gotska cerkev, katere tlak se nahaja skoraj meter in pol nižje od novejše baročne cerkve, zelo lepo ohranjen. Vidni so še ostanki notranjih spomenikov, ki so projektantom koristno izhodišče pri pripravi zasnove prezentacije in zaščite najdišča. Doslej je bilo skupaj odkritih 252 grobov, od tega samo letos 63. V ruševinah znotraj baročne cerkve je bilo sedem grobov, ostali grobovi so bili v plasteh, ki predstavljajo pokopališko plast pred gradnjo odkrite gotske cerkve. 

Občina se je na podlagi vsega zgoraj navedenega znaša pred velikim izzivom, na kakšen način reprezentančno predstaviti najdbe ostankov treh omenjenih cerkva: baročne, gotske in romanske cerkve. V ta namen aktivno sodelujemo z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki pripravlja projekt prezentacije arheoloških ostankov ter ureditev trga na prostoru arheološkega najdišča. Iščemo arhitekturne rešitve končne prezentacije nekdanje baročne cerkve sv. Martina, posebej pa bi želeli prikazati dokaj dobro ohranjene ostanke gotske cerkve in lepo ohranjene baročne kripte, ki se nahaja znotraj gotske cerkve. Sledi romanske cerkve, ki segajo v 11. stoletje, arheologi še preiskujejo. 

Naš cilj je ohraniti zgodovinske efekte v kar se da neokrnjeni obliki ter prikazati mogočnost cerkve in pomembnost cerkva na našem območju.

Delovni osnutek 3D modela raziskanih ostalin cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko je dostopen na povezavi.

Fotogalerija

Arheološka odkritja v Poljanah. Foto: arhiv občine
Dostopnost