Koledar dogodkov

Junij 2024

Redno vodenje po utrdbi Rupnikove linije na Golem vrhu

Vas zanima čemu je bila Rupnikova linija namenjena? Kako so jo gradili, čemu je namenjena danes? Potem vabljeni, da si jo pogledate na rednem mesečnem vodenju, ki poteka vsako prvo soboto v mesecu. 

 

KDAJ? sobota, 1. junij, ob 10. uri

KJE? izpred utrdbe na Golem vrhu (za lokacijo glej PREBERI VEČ)

 

Zaželene so čelne svetilke ter primerna obleka in obutev. 

Cena vodenja je 5 € na osebo. 

 

Dodatne informacije: 051 200 890, jure@poljanskadolina.com

Oštarije kot kodi gostilna Inglič v Srednji vasi

OŠTARIJE KOT KODI V POLJANSKI DOLINI 
 
V projektu, ki smo ga v cerkljanskem narečju poimenovali Oštarije kot kodi (Gostilne kot nekoč), smo se združili lastniki Klatež Gostilnica, pražarne FINA KAVA, Pivovarna Zajc in Dionysos.
 
Odziv obiskovalcev na dogajanje v obujenih gostilnah v Občina Cerkno in Občina Idrija je bil odličen, zato so se odločili, da tokrat projekt ponesemo na Občina Gorenja Vas-Poljane.
 
V naših prelepih krajih je bilo po vaseh kar nekaj gostinskih obratov (velikokrat združenih s trgovinsko dejavnostjo). Z leti so se ti obrati počasi zapirali. Velikokrat se mlajši rodovi za ohranitev gostinske dejavnosti niso odločili in gostilna je zaradi starosti ali smrti lastnika zaprla svoja vrata. Nekatere vaške gostilne so še po toliko letih od zaprtja videti prav takšne, kot so bile tik pred zaprtjem. In mi bi si želeli le dati tem gostilnam življenje. In seveda obuditi zgodbe in neverjetne spomine, o katerih lokalni prebivalci z veseljem spregovorijo.
 
V vaških gostilnah je bilo najbolj zanimivo ob nedeljah. Takrat so ljudje iz vseh okoliških krajev pripešačili do gostiln in se (velikokrat po maši) ustavili, da so se podružili, nekaj pojedli, popili in izvedeli vse lokalne novosti in informacije.
To so bili neverjetni prostori z izjemnimi oštirji, ki so to zgodbo živeli in zaradi katerih je živela tudi vaška gostilna, ki je razveseljevala in povezovala celotno območje.
V naslednjih mesecih bomo ob sončnih nedeljah na Poljanska dolina odprli 4 gostilne. V nedeljo 2. 6. 2024 bodo otvorili gostilno Inglič v Srednji vasi. Obratovalni čas gostiln bo od 9. ure do 16. ure.
 
Za vsako lokacijo podamo tudi namig za nedeljski obisk hribov, saj spodbujamo, da na ta dan obujete gojzarje in se na ta dan do gostilne odpravite peš.
Za odlično domačo hrano bo poskrbela Klatež Gostilnica, za pivo Pivovarna Zajc, za kavne napitke FINA KAVA in za vrhunska vina Dionysos.
 
KJE: Gostilna Inglič v Srednji vasi
KDAJ: 2. 6. 2024 od 9. do 16. ure

Redno mesečno vodenje po Dvorcu Visoko

Vas zanima kdo je bila rodbina Kalan, ki je več kot 250 let živela na posestvu Visoko? Ter kako je za njimi dobil posestvo v svoje roke naš znameniti pisatelj dr. Ivan Tavčar, ki je tu napisal svoja najboljša dela?

Potem vabljeni na redno mesečno vodenje po Dvorcu Visoko, ki je organizirano vsako drugo soboto v mesecu. 

 

KDAJ? sobota, 8. junij, ob 10. uri

KJE? Dvorec Visoko

 

Cena vodenja je 5 € na osebo. Po ogledu pa se lahko posladkate še v Kavarni Visoko.

 

Več informacij: Martina Ambrožič Tušar, 030 489 177, dvorec.visoko@poljanskadolina.com

3. TRADICIONALNI TENIS V BELEM

Zavod Poljanska dolina skupaj s Športnim društvom Partizan Gorenja vas vabi na 3. Tenis v belem, ki se bo odvil 8. in 9. 6. na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini.

Na tekmovanje se lahko prijavite vsi neregistrirani igralci, starejši od 25 let. Omejene prijave in več informacij na elektronski naslov izidor.selak@guest.arnes.si. Prijavnina znaša 15 EUR na osebo, v prijavnino pa je vključen tudi topel obrok.

 

KDAJ: 8. in 9. junij od 11. ure dalje

KJE: teniško igrišče na Dvorcu Visoko

ORGANIZATOR: Zavod Poljanska dolina skupaj s Športnim društvom Partizan Gorenja vas

SPONZORSTVO: Marmor Hotavlje, d.o.o.

1. pokalni turnir JKA karateja

V nedeljo, 9. junija, bo v OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas potekal 1. pokalni turnir v JKA karateju v organizaciji JKA Slovenija in karate kluba Ronin Poljane.

 

Nastopilo bo okrog 200 tekmovalk in tekmovalcev, med njimi številni iz karate kluba Ronin Poljane. Tekmovanje se bo pričelo ob 10:00 uri ter končalo predvidoma do 15:00. Vstop za gledalce je brezplačen.

 

KDAJ? nedelja, 9. junij, ob 10. uri

KJE? OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, Trata 40, 4224 Gorenja vas

 

Več informacij: Boštjan Kos ali Jurij Šubic, roninpoljane@gmail.com

Spletna stran: http://www.karateklub-ronin.si/

FB: https://www.facebook.com/groups/142509255785135

 

Redno mesečno vodenje po Šubičevi hiši

Ste vedeli, da je v Šubičevi hiši delovala najpomembnejša podobarska delavnica v Sloveniji v 19. stoletju? Ali pa da je to tudi rojstna hiša Janeza in Jurija Šubica, ki sta najpomembnejša slikarja realizma na Slovenskem? 

Potem nas obišči na rednem mesečnem vodenju, ki poteka vsako tretjo soboto v mesecu in boste izvedeli vse to in še več.

 

KDAJ? sobota, 15. junij, ob 13. uri

KJE? Šubičeva hiša 

Cena vodenja je 4,5 EUR na osebo.

 

Več informcij: 051 200 890, jure@poljanskadolina.com

Dostopnost