Koledar dogodkov

Avgust 2019

Voden ogled v utrdbi na Golem vrhu

03.08.2019

Redno organizirano vodenje po Rupnikovi liniji se prične ob 10. uri v utrdbi Goli Vrh. Tam se udeleženci odpravijo v podzemni svet utrdb in spoznajo njihovo zgodovino. Priporočene so čelne svetilke, pohodna obutev in obleka.

Zbirališče za ogled je na Golem Vrhu. Možna dostopa sta dva, najenostavnejši je iz Gorenje vasi, preko Lučin, Suhega dola, kjer spremljate oznake za Rupnikovo linijo.

 

Drugi dostop je preko Žirovskega Vrha, kjer je vožnja zanimiva predvsem zaradi razgleda na vrhu hriba. Vozite se tudi mimo manjših bunkerjev (na vaši desni). Peljete se mimo lepo urejenih domačij. Zadnja je kmetija pr' Bukovc, kjer se ukvarjajo tudi z različnimi dejavnostmi (peka kruha in peciva, žganjekuha, mleko...). Od kmetije pr' Bukovc se naprej vozite še cca 1,5 km, da na levi opazite parkirišče in vhod v utrdbo.

Tam vas počaka vodnik in vas odpelje v notranjost utrdbe. 

Ogled traja  uro in pol. Z vodnikom se sprehodite skozi utrdbo, kjer je konstantna temperatura med 8°in 10°C, zato priporočamo topla oblačila in pohodne čevlje. Odveč pa ne bo tudi naglavna oz. ročna svetilka za bolj podrobno raziskovanje. Glavni rovi so namreč razsvetljeni, stranski pa so za ogled primerni s svetilkami. Izhod iz utrdbe je preko razglednega bunkerja, v katerega se povzpnete po 125 stopnicah in izlezete skozi strelno lino. Za tiste, ki tega ne bi zmogli, je možen povratek po isti poti nazaj.

V utrdbi si ogledate stalno razstavo ostalin iz časa gradnje, v prostranih dvoranah pa vse leto potekajo tudi različne prireditve, med katerimi je najbolj zanimivo balinanje z lesenimi kroglami. 

Dostopnost