Aktualno

Škribovc – prostor iskalcev poletne osvežitev

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

20.7.2020

Ob reki Sori na Trebiji je v začetku leta Krajevna skupnost Trebija v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane uredila okolico za ponovno vzpostavitev naravnega kopališča 'Škribovc'.

V letu 2019 je občina kupila potrebno zemljišče ter pripravila projektno zasnovo, ureditvena dela pa so bila izvedena v prvi polovici letošnjega leta. Na 2435 kvadratnih metrih obalnega pasu je zasajena trava, območje je opremljeno tudi z dvema kamnitima mizama in stoli, dvema košema za odpadke, za aktivne pa je na voljo igrišče za odbojko ter slackline (hoja po vrvi oz. traku). Uteho pred poletno vročino lahko obiskovalci poiščete v Poljanski Sori in se osvežite s skokom vanjo, kot so to počeli turisti, ki so sem zahajali že pred skoraj sto leti. Kopališče je namreč že v preteklosti privabljalo eminentne goste. V šolski kroniki, ki jo hranijo v škofjeloški enoti Zgodovinskega arhiva Ljubljana, je med drugim za leto 1922 zapisano, da sta se skozi Poljansko dolino 22. junija peljala kralj in kraljica, in sicer skozi Gorenjo vas do Trebije, kjer so uživali tudi v ribolovu.

Zdi se, da znova urejeno kopališče Škribovc čez glavno cesto nasproti stavbe Dom pod Planino, še ohranja nekaj spomina in vnaša svežino za nove počitniške zgodbe. 

Dostopnost