Aktualno

Osrednja občinska proslava ob kulturnem prazniku

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

13.2.2019

Na predvečer kulturnega dne je že tradicionalno potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, letos v dvorani gasilskega doma na Trebiji, z naslovom »Skupaj na poti«.

Prireditev je pripravila Krajevna skupnost Trebija v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane.

Kulturi, domovini in slovenskemu jeziku v čast smo prisluhnili trem pismom izmišljenega dekleta, ki je živelo pod Ermanovcem v času Prešernovega življenja. Hana Šturm kot zaročenka leta 1800, Damjana Peternelj kot mamica dve desetletji kasneje in Olga Fic kot vdova sredi 19. stoletja so predstavljale omenjeno dekle v treh različnih obdobjih njenega življenja. Vlogo zaročenca in moža je kar v pesmi prevzel mešani cerkveni pevski zbor župnije Stara Oselica pod vodstvom Maksa Rupnika. Prireditev so z glasbo popestrili še: Ana in Neža Urh, ki sta štiriročno zaigrali na klavir, ter mladi glasbeniki – Ajda in Jera Benedičič, Anja Štravs, Neža Justin, Aljaž Rakovec in Miha Dolenec –, ki so zaigrali in zapeli Prešernovo pesem Apel in čevljar. Mladim glasbenikom so se čisto na koncu pridružili še otroci iz KS Trebija in zapeli pesem s pomenljivim naslovom Skupaj: skupaj na vseh poteh, povsod, kjer smo.

V tem večeru so bili »skupaj na poti« oziroma na odru vse od tistih, katerih starost še lahko preštejemo na prste dveh rok, pa vse do tistih, ki »imajo samo še dva koraka do devetdeset«, kot se je izrazila osrednja gostja večera, pisateljica, pesnica in prevajalka Berta Golob. Prireditev je povezoval Milan Benedičič, scenarij je zasnovala Tina Benedičič.

Fotogalerija

Dostopnost