Aktualno

Občina ukrepa zaradi napadov volka

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

20.9.2019

Občina je v maju 2019 zaradi izrazitega povečanja populacije in s tem napadov volka na območju občine Gorenja vas – Poljane ministrstvu podala vlogo za odstrel volka, ki je po državnih predpisih ščiten kot zavarovana prostoživeča živalska vrsta, katere odstrel je prepovedan.

V juliju je občina prejela v mnenje predlog Agencije RS za okolje za odstrel zgolj enega volka, kakor je predlagal Zavod za gozdove RS. Občina je naslednjega dne odgovorila, da postopki trajajo predlogo in izrazila dvom o učinkovitosti predlaganega ukrepa. Kljub temu je ARSO 23. 7. 2019 izdal dovoljenje za odstrel zgolj enega volka na območju naše in še treh sosednjih prizadetih občin.

Ker so se napadi stopnjevali, je občina 13. 9. 2019 pripravila novo vlogo za odstrel dodatnih petih volkov, ki sta jo sopodpisali tudi občini Železniki in Cerkno ter Pobuda za odstranitev nevarnih zveri. V njej smo izpostavili nesprejemljivo eksponentno povečevanje škode zaradi napadov volka ter neodgovornost pristojnih, da se zaščiti premoženje in varnost lokalnega prebivalstva, kar je v ostrem neskladju s socialnimi koristmi, javnim interesom in ustavnimi pravicami državljanov prizadetih lokalnih skupnosti.

Posebej je potrebno jasno izpostaviti, da lokalna skupnost predhodno nikoli ni bila vprašana za mnenja, kaj šele za dovoljenje o naselitvi in širitvi populacije katerekoli vrste divje zveri, kot je bilo že navajano v medijih. Posebej smo zaskrbljeni zaradi neodzivnosti ministrstva glede sofinanciranja šolskih prevozov na gozdnatih območjih, saj še vedno nimamo niti navodil za pripravo vloge, kaj šele, da bi nam bila dodeljena kakršnakoli sredstva, deležni smo zgolj očitkov, da nismo pripravljeni sobivati z divjimi zvermi.

Danes se je na območju občine Gorenja vas – Poljane zgodil nov večji napad, ki je po obsegu primerljiv z napadom v Dolenji Žetini 12. 9. 2019, saj smo bili zjutraj priča novemu številčnemu pokolu plemenske drobnice. Po doslej zbranih podatkih gre za 16 živali, ocenjujejo pa, da je škoda še precej večja, saj so tudi pri večini pobegle drobnice poškodbe velike. Občina nastale razmere ocenjuje kot v celoti nedopustne, zato že pripravlja novo vlogo za odstrel še dodatnih petih volkov, saj lokalna skupnost želi ravnati izključno v interesu svojih občanov, ki si zaslužijo kvalitetne pogoje za življenje in delo, za kar si lokalna skupnost z dragimi in obsežnimi projekti prizadeva že ves čas svojega obstoja.

Pričakujemo, da bodo odločevalci pozive lokalne skupnosti tokrat vzeli resneje in ukrepali odgovorno in predvsem hitreje.

Dostopnost