Aktualno

Visoška domačija pripoveduje - nove stalne razstave

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

9.5.2016

V petek, 6. maja, v Tavčarjevem dvorcu na Visokem slovesno odprtje nove stalne razstave Visoška domačija pripoveduje.

V čudovitem pomladnem vremenu se je odprtja novih stalnih razstav v Tavčarjevem dvorcu udeležilo veliko obiskovalcev.
Skupen projekt, ki smo ga zasnovali Občina gorenja vas - Poljane, Loški muzej in Zavod za varstvo kulturne dediščine je osvetlil del preteklosti Visokega in njenih prebivalcev. V uvodu je župan Milan Čadež predstavil ves trud, ki ga občina že nekaj let vlaga v obnovo dvorca in ureditev okolice. Zahvalil se je za izjemno pomoč in sodelovanje Loškega muzeja in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana pri postavitvi novih stalnih zbirk.
Razstave so poleg Občine Gorenja vas-Poljane snovali še kustosinji Loškega muzeja, Mojca Šifrer Bulovec, Biljana Ristič in direktorica loškega muzeja Saša Nabergoj ter Damjana Pediček Terseglav iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine – Območna enota Ljubljana. Posebna pohvala pa gre konservatorjem in restavratorjem, ki so s svojim strokovnim delom omogočili postavitev kar štirih stalnih razstav v pritličju Visoške domačije.
Razstavo ZGODOVINSKI IN STAVBNI RAZVOJ VISOŠKE DOMAČIJE, ki jo je pripravila Damjana Terseglav Pediček, nam bo predstavila, kako se je domačija skozi stoletja spreminjala, ne le prostorsko temveč tudi po namembnosti, ki so jo narekovali trenutni prebivalci Visoške domačije.
Neposredno povezan z Visoško domačijo je bil Kalanov rod, ki je tu gospodaril dve stoletji in s svojim gospodarjenjem pustil pečat na visoškem posestvu. Usoda KALANOVIH se je končala z zadnjo predstavnico rodu Ano Kalan, katere sin je Visoško posest prodal dr. Ivanu Tavčarju. Razstavo o Kalanovih je pripravila Biljana Ristić, kustosinja Loškega muzeja.
Zgodbo o Visokem pa je slednja nadaljevala s predstavitvijo IVANA TAVČARJA IN FRANJE, njegove žene. Dr. Tavčar, ki ga danes poznamo kot pisatelja, je avtorica osvetlila z več strani. Poleg tega, da je bil Ivan Tavčar pisatelj, je bil tudi politik in gospodarstvenik, nenazadnje pa tudi Visoški gospod, ki je s svojo ženo Franico, kot jo je ljubkovalno klical, na Visokem prebil svoja zadnja leta.
Pomembno vlogo v zgodbi o Visokem pa smo namenili tudi KUHINJI, ki predstavlja srce vsakega doma. Ambientalno postavitev kuhinje 19. stoletja bogati še delujoče ognjišče, katerega tip je eden redkih še danes ohranjenih na Slovenskem. Kuhinjo je kustosinja Loškega muzeja Mojca Šifrer Bulovec opremila tudi s posodami in orodjem značilnim za tisti čas.

Poseben sijaj dogodku so dodali ustvarjalci muzikala Cvetje v jeseni, ki so nas razveselili z zapeto zgodbo o brezčasni ljubezni, ljubezni do domovine, narave in Poljanske doline. Peli so: Nina Pušlar in Matjaž Robavs, back vokali Ambrož Kvartič, Srđan Milovanović, Nives Mikulin in Antea Mramor, Aleš Ogrin pa je pevce spremljal na klavirju.

Fotogalerija

Dostopnost