Aktualno

Nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

3.10.2019

V 50 občinah po Sloveniji danes koordinirana preventivna akcija razdeljevanja odsevnih teles

Agencija za varnost prometa bo za večjo varnost pešcev razdelila 16.000 odsevnih teles

(Ljubljana, 3. oktober 2019) V torek, 1. oktobra 2019, se je pričela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala do 13. oktobra 2019. Njen namen je opozoriti na varnost pešcev, ki spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, s poudarkom na varnosti otrok in starejših udeležencev v prometu. Skupni pobudi in koordinirani preventivni akciji za večjo varnost pešcev, ki poteka danes, 3. oktobra 2019, se je pridružilo 50 občin, kjer bodo izvajali terenske aktivnosti razdeljevanja odsevnih trakov in kresničk, saj aktivna raba odsevnih teles pešcu v temi in mraku lahko reši življenje.

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Zato je pomembno, da pešci z uporabo odsevnikov poskrbijo za svojo vidnost, opozarja Agencija za varnost prometa, ki bo za namen boljše vidnosti pešcev razdelila 16.000 odsevnih teles po vsej Sloveniji. Agencija izpostavlja odgovorno prednost: voznike pozivajo, da pešcem odstopijo prednost na prehodih ter prilagodijo hitrost vožnje, posebej v naseljih, pešce pa opozarjajo, naj se vedno prepričajo, da razmere omogočajo varno prečkanje.

S koordiniranimi aktivnostmi Agencija za varnost prometa opozarja in osvešča pešce na varno in ustrezno ravnanje v prometu (hoja po pločniku, prečkanje na označenih prehodih za pešce, nujno prepričati se o prosti poti pred prečkanjem, nakazati željo po prečkanju z dvignjeno roko itd.). Z razdeljevanjem odsevnih teles pešce opozarja na nujno uporabo odsevnikov za boljšo vidnost v prometu, prav tako pa želi Agencija v času akcije s koordiniranimi prehajanji pešcev čez prehod opozoriti voznike na varnost pešcev.

Danes bodo tako med 17. in 19. uro prostovoljci občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu osveščali pešce, predvsem starejše, jih seznanjali s pravili varnega ravnanja ter razdeljevali kresničke in odsevne trakove v 50 občinah po Sloveniji, ki jih navajamo po abecednem vrstnem redu:

BENEDIKT, BISTRICA OB SOTLI, DESTRNIK, DOBJE, DOBROVA - POLHOV GRADEC, DRAVOGRAD, GORENJA VAS – POLJANE, GORNJI GRAD, HOČE – SLIVNICA, HRPELJE KOZINA, IVANČNA GORICA, IZOLA, JURŠINCI, KOBARID, KOZJE, KUNGOTA, LENDAVA, LJUBLJANA, LOGATEC, MARIBOR, METLIKA, MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU, MISLINJA, MORAVČE, MORAVSKE TOPLICE, MURSKA SOBOTA, NOVO MESTO, PIVKA, POLJČANE, PREDDVOR, RADOVLJICA, RAZKRIŽJE, ROGAŠKA SLATINA, ROGATEC, SELNICA OB DRAVI, SLOVENSKE KONJICE, SODRAŽICA, SVETI ANDRAŽ V SLOVENSKIH GORICAH, ŠKOFJA LOKA, ŠMARJE PRI JELŠAH, ŠMARTNO OB PAKI, ŠMARTNO PRI LITIJI, TOLMIN, VELENJE, VIDEM, VIPAVA, VOJNIK, VUZENICA, ZAVRČ, ZREČE in ŽIRI.

Agencija za varnost prometa bo v času trajanja nacionalno preventivne akcije do sredine oktobra izvajala vrsto dogodkov na terenu, pri čemer bo skupaj sodelovalo kar 92 slovenskih občin. Poleg preventivno-vzgojnih terenskih akcij bo v času nacionalne akcije potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije, ki bo spremljala pravilno ravnanje tako voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu. 

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Dostopnost