Aktualno

Minister Černač na obisku v Poljanski dolini

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

12.6.2020

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač se je včeraj mudil v Poljanski dolini. Z županoma občine Žiri mag. Janezom Žakljem in občine Gorenja vas - Poljane Milanom Čadežem se je pogovarjal o izvajanju projektov s pomočjo evropskih sredstev in izmenjal poglede na evropsko kohezijsko politiko v novem programskem obdobju 2021–2027.

Izpostavil je tudi dodatna sredstva v višini 750 milijard evrov na ravni EU, ki jih je za odpravo posledic pandemije COVID-19 predvidela Evropska komisija. »Iz tega naslova bo Slovenija upravičena do 2,6 milijarde evrov za ukrepe na področju zdravstva, gospodarstva in trga dela. V tem okviru bomo spremenili Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 in pripravili podlage za naprej,« je pojasnil minister.

Ogledal si je tudi nastajajoči 'zeleni' projekt - glamping center Charming Slovenia v Kopačnici, kjer se bo predvidoma prihodnje leto začela gradnja novega glamping centra. Projekt je eden izmed lokalnih projektov, ki sledi usmeritvam Slovenije na področju razvoja turizma, saj bo omogočil preživljanje prostega časa in počitnic v naravi. Po tovrstnem turizmu je tudi vedno več povpraševanja. Župan Milan Čadež je ministru predstavil tudi projekte, ki si jih je zastavila občina in za uresničitev katerih bi bila potrebna dodatna sredstva, celovito zgodbo dvorca na Visokem, Rupnikove linije, ureditev centra Poljan in novogradnjo podružnične šole v Javorjah.

Izjava za javnost Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

V Občini Gorenja vas - Poljane bi v programskem obdobju 2021-2027 želeli oblikovati neposreden kohezijski projekt v katerega bi združili bogate še neizkoriščene danosti osrčja Poljanske doline na način, da bi jih obnovili, sonaravno razvili in prezentirali z nasodobnejšimi digitalnimi rešitvami, ki bi vključeval:

Ureditev dvorca Visoko, ki je razglašen za kulturno dediščino državnega pomena, občina pa ga je s pretežno lastnimi sredstvi že delno obnovila, obnovo je potrebno dokončati in dodati vsebino. Tu vidimo možnost vključitve bogate zapuščine fotogafskih eksponatov in aparatov svetovno znanega fotografa Vlastje Simončiča, ki se trenutno nahaja v Fotomuzeju Gorenja vas in bi jo bilo mogoče zelo inovativno predstaviti na sodobnejši način. Uredili bi tudi dostop do dvorca preko pokritega mostu, na lokaciji, kot je bil v časih, ko je na dvorcu še bival dr. Ivan Tavčar (dediščina pokritih mostov je značilna za Poljansko dolino ki je zaščitena kot primer ohranjene kulturne krajine).

Rupnikovo linijo, sistem podzemnih vojaških utrdb, ki je razvejan na različnih lokacijah občine in je tudi že razglašen za kulturno dediščino, v podzemnih rovih pa so že prezenitrani eksponati iz časa gradnje, izvajajo se redni vodeni turistični ogledi. Fascinanten način same gradnje med obema vojnama in sam pomen linije bi želeli aktualizirati s postavitvijo bivakov na območju linije, s čimer bi omogočili doživetje in izkušnjo življenja v času gradnje. V dolino smo že uredili posebno tematsko pešpot Rupnikove linije z domiselnimi označbami, na izhodišču tematske poti pa bi želeli urediti še tematski adrenalinski park, s čimer bi projektu dodali noto rekreacije v naravi in promocijo zdravega načina življenja, hkrati pa bi služil kot vstopna točna parku Rupnikove linije. Ob tematski pešpoti bi uredili reprezentančno razgledišče na nekdanji lokaciji, ki omogoča pogled vse do letališča Brnik. Obnovili bi elemente tehniške dediščine na dostopnih cestah do utrdb, ki se še danes odlikujejo po izvrstni izvedbi posamičnih elementov in so poznane s skupnim nazivom »vojaške ceste«.

Pomnik vojnemu pustošenju v Poljanah, kjer je bila po vojni porušena znamenita baročna cerkev sv. Martina, največja v Poljanski dolini. Ob gradnji mimoidoče ceste smo pred desetletjem izvedli arheološke raziskave in naleteli na kvalitetno ohranjene temelje še dveh starejših cerkva, celo iz romanskega obdobja. Projekt dediščine iz preteklosti bi zato želeli aktualizirati s prezentacijo navedene arheološke dediščine, ki je že vpisana v register ZVKD. Na prostem bi uredili areheološki park s simbolnim pomnikom tisočletne dediščine, ki nosi močno sporočilo tudi za današnje in prihodnje rodove, s tem bi razvili posebno znamenitost, po kateri bi bila Poljanska dolina v prihodnje posebej prepoznavna.

Naselje Javorje pod Blegošem, ki se odlikuje po idilični naravi, pestremu turističnemu utripu in hitri rasti prebivalstva, na kar želimo odgovoriti z razvojem primerne športne in izobraževalne infrastrukture v kraju, ki potrebuje tudi nov vrtec. Povezali bi jo z dediščino in posebnostmi območja, saj je bil pred leti na tej lokaciji odkrit meteorit, ki so ga domačini že postavili na ogled obiskovalcem. 

Fotogalerija

Foto: Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Foto: Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Foto: Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Poljanska cesta 87

04 518 31 00

info@obcina-gvp.si