Aktualno

Literarni natečaj Osnovne šole Poljane

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

17.3.2023

Osnovna šola Poljane v sodelovanju z Občino Gorenja vas – Poljane v Tavčarjevem letu razpisuje literarni natečaj, namenjen osnovnošolskim, srednješolskim in odraslim besednim ustvarjalcem Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke.

Literarni natečaj z naslovom Zemlja domača ni prazna beseda je posvečen obeležitvi 100-letnice smrti našega rojaka, pisatelja Ivana Tavčarja, ki je s svojim pisanjem lepote narave in ljudi naših krajev naredil nesmrtne.

TEMA NATEČAJA se navezuje na odlomek iz Tavčarjevega romana Visoška kronika (14. poglavje):
"Zemlja domača — ni prazna beseda: del je mojega življenja, in če se mi vzame zemlja, se mi je tudi vzelo življenje. Ko si oglodan do kosti, ko te povsod preganjajo, kakor bi se bile gobe razpasle po tvojem telesu, te sprejme domača zemlja z istim obrazom, kot te je sprejela nekdaj, ko so te še v zibel polagali. Nisi doživel spomladi, da bi te ne bilo objemalo njeno cvetje, in ne jeseni, da bi ti ne bila sipala svojih sadov. Mogoče, da je težko umreti — moja vera to ni! ali toliko zapišem, da bi raje umrl sredi domače doline bodisi od gladu, nego na zlatem stolu nemškega cesarja, kjer bi imel vsega na kupe!"

Natečaj bo potekal v treh kategorijah:
- učenci 8. in 9. razreda osnovne šole,
- dijaki in
- odrasli.
Vsak avtor lahko sodeluje z enim delom.

Prispevke pričakujejo do vključno 15. junija 2023.

Več o vsebini natečaja in prijavnica

Dostopnost