Aktualno

Žak Oblak, državni prvak v motokrosu

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

12.10.2016

Po dolgih desetletjih je med najboljšimi v motokrosu spet tekmovalec iz Poljanske doline, tokrat Žak Oblak, najboljši.
V osemdesetih in devetdesetih letih so namreč Vid Mlakar, Marjan Mlinar in Matej Oblak, vsi iz Golega vrha, posegali po najvišjih mestih v takratnem republiškem in državnem prvenstvu. Tekme smo si lahko ogledali tudi na Breznici nad Žirmi in na Planini nad Horjulom. Žiri ponovno postajajo središče dogajanja tega atraktivnega športa, saj je v dolini Račeva odličen poligon Motokros kluba Jernejles.

Devetletni motokrosist Žak Oblak iz Dolenje Dobrave, ki se že od malih nog navdušuje nad motorji, je član Motokros kluba Jernejles iz Žirov. 
Pri treh letih in pol se je prvič usedel na Yamaho PW50, s katero se je spoznaval z osnovami tehnike na zemljišču v Todražu, pod budnim nadzorom očeta Robija. 
Po treh sezonah vztrajnega dela je presedlal na večji motor KTM SX50, na katerem je tehniko izpopolnjeval na tehnično zahtevni stezi športnega parka Jernejles v Žireh in s tem pridobival na tehniki in hitrosti.

V sezoni 2015 je prvič nastopil na dirkah Odprtega državnega prvenstva Slovenije v razredu MX50 junior in osvojil 3. mesto v skupnem seštevku.

Tudi v sezoni 2016 je nastopil v istem razredu Odprtega državnega prvenstva Slovenije. Da so bili treningi v jesenskem in zimskem času odlično pripravljeni, se je izkazalo na vseh 11 dirkah prvenstva. Na oder za zmagovalce je stopil na 10 dirkah. Na treh je bil uvrščen na 3. mesto, na treh na 2. mesto, na štirih dirkah je zmagal.

Pokal za najboljšega je prejel na zadnji tekmi to nedeljo v Brežicah, kjer je zanj navijal tudi župan Milan Čadež.

Z omenjenimi uvrstitvami je postal državni prvak prvenstva v razredu MX50 za sezono 2016 za kar mu tudi na Občini Gorenja vas - Poljane iskreno čestitamo.

Fotogalerija

Dostopnost