Aktualno

Terenska preventivna akcija - večja varnost in vidnost pešcev na prehodih

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

7.10.2016

V okviru nacionalne preventive akcije za večjo varnost pešcev se je tudi občinski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) 6. oktobra 2016 pridružil vseslovenski terenski preventivni akciji.

Akcija, v kateri je bilo občanom razdeljenih preko 80 odsevnih trakov ter promocijskega materiala v Gorenji vasi in Poljanah, je potekala v sodelovanju SPV, Medobčinskega redarstva in Združenja šoferjev in avtomehanikov Žiri.

Osnovni namen akcije je opozoriti in osveščati pešce glede uporabe odsevnih predmetov, saj vidnost v prometu pomeni tudi večjo varnost, na drugi strani pa opozoriti voznike na večjo pozornost in skrb za pešce, kot ranljivejšo in bolj ogroženo skupino udeležencev v prometu.

V prometu je pomembno, da se različni udeleženci med seboj dobro vidijo in z jasnimi znaki napovedo svojo namero. Prav zaradi slabe vidnosti pešcev, se zgodi veliko nesreč, ki bi jih lahko učinkovito preprečili. Pešci, zlasti starejši, so običajno oblečeni v temna oblačila, ne uporabljajo kresničk ali drugih odsevnih predmetov, zato jih vozniki prepozno opazijo, da bi ustrezno ukrepali.

Več informacij na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa

Dostopnost