Aktualno

Sto let povesti Cvetje v jeseni

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

29.8.2017

Na Visoški domačiji v Poljanski dolini je bilo minuli konec tedna vse v znamenju stoletnice povesti Cvetje v jeseni.

To častitljivo obletnico smo pričeli s predstavitvijo povesti Cvetje v jeseni v poljanskem narečju, odprtjem dopolnjene Tavčarjeve zbirke s knjižnico v dvorcu Visoko, muzikalom Cvetje v jeseni, tenisom v belem na novo odprtem teniškem igrišču, pohodom po novi tematski poti na Blegoš in zaključili s postavitvijo novega doprsnega kipa dr. Ivana Tavčarja v kapelico nad dvorcem.

POLJANCI VELIKEM POLJANCU so člani KD dr. Ivan Tavčar Poljane poimenovali dogodek predstavitve knjige, dramatizacije Cvetja v jeseni v poljanskem narečju, ki se je zgodila na četrtkov večer v kulturnem domu Poljane. V sklopu dogodkov ob 100-letnici povesti Cvetje v jeseni se je kot prvi dogodek odvila predstavitev filmskega kolaža Cvetje v jeseni in knjige z dramatizacijo Herzogove uprizoritve povesti Cvetje v jeseni v poljanskem narečju. Dr. Andrej Šubic je s svojo tretjo knjigo v našem narečju zaključil trilogijo Tavčarjevih del. Ob Šarucevi slivi, Ravbarskem cesarju sedaj kraljuje Cvetje v jeseni. Knjigo je s svojimi umetnijami obogatila slikarka Maja Šubic.

ODPRTJE DOPOLNJENIH ZBIRK NA DVORCU VISOKO IN MUZIKAL CVETJE V JESENI

Kustosinja Biljana Ristič iz Loškega muzeja Škofja Loka je pripravila nadgradnjo lani odprte razstave o življenju in delu Ivana in Franje Tavčar. Na ogled je postavila izbor knjig iz dragocene Tavčarjeve knjižnice, ki jo v celoti hrani Loški muzej Škofja Loka, knjižni omari pa je dodala še tablico z digitaliziranimi deli Cvetja v jeseni, ki je pred točno sto leti začela izhajati v Ljubljanskem zvonu. Otvoritev nove postavitve smo zaključili s projekcijo, narejeno posebej za to priliko, ki je s prepoznavnim Tavčarjevim podpisom osvetlila dvorec pred zaključkom večera z nepozabno uprizoritvijo muzikala Cvetja v jeseni, v kateri sta pred 1500 gledalci v glavni vlogi ponovno navdušila Nina Pušlar in Matjaž Robavs.

BELI TENIS NA VISOKEM

Sredi decembra 2016 je bila sprejeta odločitev, da bo praznovanje 30-letnice teniškega kluba Gorenja vas potekalo skupaj obeležitvijo 120. obletnice izgradnje prvega teniškega igrišča v Sloveniji, ki ga je na svojem posestvu na Visokem leta 1897 zgradil dr. Ivan Tavčar. Predsednik kluba g. Izidor Selak je idejo predstavil županu občine Gorenja vas – Poljane, Milanu Čadežu, ki se mu je dogodek zdel zelo zanimiv. Obljubil je izgradnjo novega travnatega igrišča ob dvorcu. Do sedaj edino teniško igrišče na travi v Sloveniji je bilo tako skrbno pripravljeno za otvoritev. Vse organizacijske priprave na dan belega tenisa je prevzel teniški klub Gorenja vas. Osnovno vodilo je bilo, da se bo igralo v slogu začetka 20. stoletja. Udeleženci tenisa so se tako oblekli  v belo: dame v dolga krila, bluze in klobuke, moški v dolge hlače in srajce z metuljčki. Za igro pa so uporabili lesen lopar. Na turnirju je sodelovalo 38 igralcev, 12 žensk in 26 moških. Večino so predstavljali člani teniškega kluba Gorenja vas, trije igralci so prišli iz pobratenega mesta Nova Bana iz Slovaške, dva iz pobratenega TK Kozje, po enega predstavnika so imele sosednje občine Žiri, Škofja Loka in Železniki. Slavnostno odprtje edinega travnatega igrišča v Sloveniji se je začelo z nastopom plesne skupine Step, ki jo sestavljajo bivše učenke Osnovne šole Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi. Sledili so pozdravni nagovori povezovalca in organizatorja prireditve Izidorja Selaka, župana Milana Čadeža in Janeza Sodržnika, podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Milan Čadež in Izidor Selak sta s prvimi teniškimi udarci igrišče še simbolno odprla. Po predstavitvi udeležencev turnirja je pred začetkom tekmovanja dvojic, lik Ivana Tavčarja  prebral pravila igranja, ki so imela poseben poudarek na obzirnosti in spoštovanju do nežnejšega spola. Z rezultatom 4:1 je zmagala žirovska dvojica Gaber-Peternel, ki je za nagrado prejela poseben »pokal«, delo mojstrov iz naših krajev. Nagrado za najlepše oblečeno damo je prejela Nika Selak, za najlepše oblečenega gospoda pa Vlado Zvonar s Slovaške.  Nagrade za najboljše je prispeval Marmor Hotavlje. Nagrado za največjega gentlemana na igrišču je prispevala Galerija Krvina, in sicer umetniško sliko. Prislužil si jo je Jani Bogataj. Njegova obzirnost do ženskega spola tudi na turnirju ni ostala neopažena.

Krasen sončen dan sta na Visoko privabila številne gledalce, ki so lahko uživali v napetih tekmah, lepih udarcih in številnih gentlemanskih potezah. Ob zaključku dneva smo se vsi prisotni strinjali, da igrišče tudi v bodoče ohrani svojo funkcijo, čeprav se zavedamo, da njegovo vzdrževanje ne bo enostavno. Tudi župan Milan Čadež je v svoji zaključni zahvali organizatorjem izrazil željo, da bi takšen turnir na Visokem postal tradicionalen.

PO POTI JANEZA IN METE IZ CVETJA V JESENI

Pohod na lepo sončno nedeljo s prek 300 udeleženci je čudovito uspel. Lepa in sončna nedelja je privabila prek 300 pohodnikov iz cele Slovenije, ki so se podali na sicer lahko, a dolgo pohodno pot »Cvetje v jeseni« iz Poljan na Blegoš. Na Občini Gorenja vas-Poljane so se z županovo projektno skupino potrudili, da pot vodi natančno po isti poti, kot sta jo v povesti prehodila Meta in Janez. Pred pohodom je bila v Poljanah najprej krajša slovesnost, kateri je sledi prvi igran prizor v izvedbi članov KD dr. Ivan Tavčar iz Poljan. Pohodniki so se podali na pot proti Volči in naprej proti Lovskemu Brdu, kjer so srečali žalujočo Luco. Najprej žalostna pripoved o izgubi hčerke in možu odpeljanemu v Gradiško, nato vesela v pripovedi o Matičku, ki že pri sedemnajstih služi za volarja. Manjši vzpon je prinesel novo zgodbo, tik pred Malenskim Vrhom, na t.i. Poklonu. Kosmov Janez se pred odhodom v Ljubljano ljubeče poslovil od Mete, ona pa je zaradi poljuba obstala kot okamenela. Na Jelovem Brdu, kot je Gorenjo Žetino poimenoval pisatelj, so bili pohodniki priča prerekanju med hlapcem Danijelom in deklo Lizo. Pot jih je v senci skozi gozd vodila na trate pod Koprivnikom in naprej do Črnega kala, kjer sta se Meta in Janez igrivo lovila 'žiberdej'. Sledil je še zadnji vzpon po poti za Blegošem, preko Ajdove rebri, na ravnico pod vrhom, kjer je bil odigran zadnji prizor. Marsikomu je pritekla solza ob spoznanju kako minljivo je življenje, Meti pa je od prevelike sreče nad novico o poroki odpovedalo srce. Pohodniki so pot prehodili v slabih šestih urah in se zelo zadovoljni vračali na Črni kal, kjer jih je čakal organiziran prevoz do izhodišča v Poljanah. Če se boste na pot Janeza in Mete odpravili tudi vi, sledite markacijam bele cvetlice imenovane Kristusove srajčke, katero pisatelj v povesti tudi dobro opisuje. Sicer pa gre za močvirno samoperko. Pot pa pričnete pri gostilni na Vidmu v Poljanah, kjer vas velika informativna tabla z zemljevidom vabi na to čudovito pot. Na poti pa vas bodo razveseljevale še tematske table z odlomki iz povesti.

POSTAVITEV NOVEGA DOPRSNEGA KIPA DR. IVANA TAVČARJA V KAPELICI NAD NJEGOVO GROBNICO

V ponedeljek 28. avgusta 2017, prav na rojstni dan dr. Ivana Tavčarja, je bil v kapelico nad njegovo grobnico ponovno postavljen njegov doprsni kip, ki je po odtujitvi prejšnjega bronastega tokrat iz kompozitnih materialov. Financiral ga je g. Alex Luckmann - direktor družbe FILC, podstavek Občina Gorenja vas – Poljane, izdelal pa ga je akademski kipar g. Metod Frlic.

Fotografije: Denis Bizovičar in Foto Vito

Fotogalerija

Dostopnost