Aktualno

Poroka na Visokem

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

20.5.2013

Prva poroka na Tavčarjevem dvorcu na Visokem po posebnem poročnem protokolu, ki ga vodi visoški gospodar

V soboto, 18. 5. 2013, se je na Tavčarjevem dvorcu na Visokem zbralo veliko naključnih obiskovalcev in svatov, ki so mladoporočenca, Matejo in Luka, želeli pospremiti na njuno skupno življenjsko pot.

Prvič je bil izveden poročni protokol »Poroka na Visokem«, ki smo ga pripravili na občini Gorenja vas - Poljane, ob številnih obletnicah:

- 150-letnica kozolca – toplarja;
- 120-letnica nakupa dvorca Ivana Tavčarja od Antona Hafnerja, zadnjega gospodarja iz rodu Kalanov;
- 100-letnica izgradnje mostu Floridsdorfbrücke na Dunaju, kjer je bil sograditelj Anton Hafner in je zapisan v temeljnem kamnu;
- 90-obletnica smrti dr. Ivana Tavčarja;
- 100-letnica županovanja v Ljubljani, ki je potekalo med leti 1912-1921.

Nevesto in ženina je pred visoški dvorec pripeljala lepo okrašena kočija s kočijažem Slavcem Demšarjem in harmonikarjem Rokom Rampretom, kjer ju je sprejel in nagovoril gospodar posestva, dr. Ivan Tavčar, ki ga je izvrstno odigral Janez Pelipenko. Gospodar je nevesto in ženina pospremil v čudovito poročno sobo, kjer sta matičarka Ema Čater in matičar pooblaščenec, župan Milan Čadež, opravila civilni obred, za glasbeno spremljavo pa je s citrami poskrbela Barbara Dolenec.
Po zaključenem civilnem obredu je svatom in obiskovalcem zastal dih, ko so se na izhodu dvorca, na vrhu stopnic, s čudovitim portalom, pokazali skupaj Ivan Tavčar in mlada zakonca. Zakonca sta se zatem sama sprehodila skozi špalir svatov do zelene preproge in zanju pripravljenega prostora pod mladim kostanjem. Ta je postavljen med Tavčarjevim tulipanovcem na eni strani in čudovitim pogledom na cerkev sv. Volbenka na drugi strani. Tam sta nazdravila z medico izpod Blegoša, visoški gospodar pa jima je povedal še veliko napotkov za srečno življenje ter izročil darilo ljubezni – v čipki izdelan oleandrov cvet.

Zamisel in organizacija je delo projektne skupine »Poroka na Visokem«, v sestavi: Oblak Boris in Brigita, Ferlan Matej, Marjeta Šifrar in župan Milan Čadež.
Tekst za visoškega gospodarja je napisala Jerneja Bonča
Obleka za Visoškega gospodarja je sešila Andreja Stržinar

Fotogalerija

Dostopnost