Aktualno

Polkilometrski rekonstruirani odsek ceste skozi Lučine uradno predan v uporabo

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

3.10.2017

V Lučinah, ki ležijo na skrajnem robu občine in predstavljajo mnogim občanom z vožnjo skozi središče vasi in nato skozi Suhi dol, Vrzdenec, Horjul in Dobrovo najkrajši prehod do prestolnice, smo včeraj slovesno predali namenu rekonstruiran odsek državne ceste skozi vas.

Sporazum o sofinanciranju izgradnje ceste R2-407/1144 Gorenja vas–Ljubljanica je bil sprejet 30. maja 2012. V začetku novembra istega leta so pogodbo podpisali Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas - Poljane, mag. Gregor Ficko, u. d. i. g., direktor Direkcije RS za ceste, Milan Roje, direktor podjetja Rekon, d. o. o., izvajalec del, in ostali predstavniki Direkcije ter Občine.

Podjetje Rekon je v letu 2013 opravilo večino gradbenih del. Druga faza, v kateri je bilo urejenih slabih 100 metrov cestišča, pa je po odkupu hiše Lučine hišna št. 2 počakala na lansko leto. Rekonstrukcija, s katero so obnovili in razširili cestišče, uredili odvodnjavanje in prestavili komunalne vode ter izgradili pločnike, je trajala pet let.

Vrednost gradbenih del je znašala 600.871,28 evrov, od tega je dobrega pol milijona, 510.638,95 evrov, zagotovila Direkcija RS za infrastrukturo, 90.232,33 evrov pa Občina Gorenja vas - Poljane, ki je pokrila stroške izgradnje pločnika, avtobusnih niš in javne razsvetljave.

Obnova in širitev ter modernizacija cestišča je veliko pripomogla k temu, da so tudi najmlajši kot najranljivejši udeleženci v prometu varnejši. Na primerno urejenih prometnih površinah, kjer sta sedaj na obeh straneh ceste primerni avtobusni postajališči, je za njihovo varnost poskrbljeno v največji možni meri.

Otroci Podružnične osnovne šole Lučine so tudi poskrbeli za prijeten kulturni program: ob spremljavi učiteljice Neže Erznožnik so zapeli Lučinsko himno, Orffov krožek s pevci pod vodstvom Brede Gruden pa se je predstavil s pesmijo Je bela cesta uglajena. Ta je napovedala najslovesnejši trenutek dogodka: prerez traku, s katerim so cesto, četudi je slabo leto že služila svojemu namenu, tudi uradno predali v uporabo.

Trak so prerezali minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, župan Milan Čadež, namestnica direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga ter vodja projektov na direkciji Božo Kordin.

Polkilometrski sodobno urejen in razširjen odsek skozi Lučine omogoča prijetnejšo, udobnejšo in kar je najpomembneje – previdnejšo vožnjo. Na Direkciji so ob tem obljubili, da bodo poleg projektov, ki se izvajajo na državnih cestah v naši občini, poskušali najti tudi rešitev za cesto iz Lučin preko Dolgih Njiv do Suhega dola, po kateri se je včeraj Lučine pripeljal tudi minister in ob svojem nagovoru poudaril, da se je spraševal, ali je to res državna cesta, saj da je „v res slabem stanju“.

Izjava za javnost

Fotogalerija

Dostopnost