Aktualno

Podpis Darilne pogodbe za Tavčarjevo grobnico na Visokem

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

13.12.2016

Alex Luckmann in župan Milan Čadež sta podpisala Darilno pogodbo na podlagi katere so dediči po dr. Ivanu Tavčarju prenesli Tavčarjevo grobnico v last in upravljanje Občini Gorenja vas – Poljane.

Tavčarjeva grobnica, v kateri je skupaj s sorodniki pokopan dr. Ivan Tavčar, stoji v okviru območja Tavčarjeve domačije in je skupaj z ostalimi objekti zavarovana kot kulturni spomenik. Kapelo z grobnico je ob ureditvi dvorca in teniškega igrišča postavil dr. Ivan Tavčar in je v njej po smrti leta 1923 tudi pokopan. V kapeli je na kamnitem podstavku stal doprsni kip dr. Ivana Tavčarja, ki pa je bil leta 2014 ukraden in ga še niso našli.

Kapela z grobnico je bila relativno dobro ohranjena, vendar pa sta zob časa in vreme na njej pustila svoje sledi, zato je bila potrebna celovite obnove, ki ji bo podaljšala življenjsko dobo in poudarila njene kvalitete. Občina Gorenja vas – Poljane je kot lastnica dvorca in po pooblastilu lastnikov grobnice s tem namenom naročila izdelavo projekta. Izdelan je bil na osnovi kulturnovarstvenih pogojev, ki jih izdelal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V okviru celovite prenove kapele z grobnico so bili v letu 2016 izvedeni konservatorsko-restavratorski in gradbeno-obrtniški posegi na vseh elementih stavbe. V celoti je bila zamenjana streha, fasadni omet, restavrirani kamnoseški detajli, sanirana oz. zamenjana okna in vrata ter na novo izdelani zunanji tlaki in podesti. Urejena je bila tudi okolica grobnice in dostopna pot do nje. Dela sta financirali sestri Metka in Ruda Zorc, sorodnici po Tavčarjevi sestri.

V preteklosti smo prejeli veliko klicev o zapuščenosti grobnice našega rojaka, vendar grobnica ni bila v lasti Občine temveč v lasti Tavčarjevih sorodnikov. Občina Gorenja vas - Poljane bo tako vnaprej odgovorna lastnica in tudi upravljavka pomembne dediščine našega rojaka dr. Ivana Tavčarja in njegovih sorodnikov.

Fotogalerija

Dostopnost