Aktualno

Državni cesti Trebija – Sovodenj kaže bolje

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

11.3.2016

V Občini Gorenja vas – Poljane, na povabilo župana, predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) na ogledu najbolj kritičnih odsekov državne ceste Trebija – Sovodenj od KM 0,5 do 2,5.

Vodja projektov na DRSI, gospa Karmen Cian, je povedala, da je po idejnem projektu, ki je bil izdelan v preteklih dveh letih, vrednost del ocenjena na 10,5 mio EUR. Zagotovila je, da bo letos pripravljen Projekt za izvedbo del in recenzijo, tako bo vse pripravljeno za javni razpis za izbiro izvajalca za izvedbo del.

Pričetek del na prvi etapi od Trebije 0,5 km do 1,8 km proti Sovodnju lahko pričakujemo v letu 2017, sočasno pa se bo pripravil Projekt za izvedbo na malo manj zahtevnem odseku od 1,8 km do 2,5 km, do Graparja po domače.

Gre za zelo zahtevna in draga gradbena dela, saj bo potrebno zgraditi zahtevne nosilne zidove za cesto nad Hobovščico in močne oporne zidove za varovanje brežine.

Ogledali smo si tudi nosilne zidove na Sovodnju nasproti podjetja Lesgal, kjer je v zelo slabem stanju 140 m ceste, ki se ponižuje proti vodotoku Hobovščica in oporni zid v dolžini 150 m nad cesto na tem območju. Za ta odsek se bo pripravila potrebna dokumentacija, pričetek sanacije je pa za enkrat težko predvideti, saj bo že samo projektiranje zahtevno.

Pomembno je, da so si odgovorni ogledali stanje na terenu in evidentirali najbolj kritične odseke državne ceste, ki jih je nujno sanirati.

Dostopnost