Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

HIŠNO KOMPOSTIRANJE BIOLOŠKIH ODPADKOV

Katere odpadke lahko hišno kompostiramo?

Odpadki, primerni za kompostiranje so zeleni vrtni odpad in kuhinjski odpadki, ki so biološko razgradljivi, kar pomeni, da so iz organskega materiala, ki med kompostiranjem s pomočjo mikroorganizmov razpade v kompost.

Pri odpadkih iz vrta so to odpadno tanjše vejevje (nasekano na manjše dele ali zdrobljeno), trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel. Pri odpadkih iz kuhinje pa so to zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, kuhani ostanki hrane, kot tudi papirnati robčki, umazane brisače in papirnate vrečke.

Odpadki, ki niso primerni za kompostiranje, so tako vsi odpadki, ki se v okolju ne razgradijo, poslabšajo kakovost komposta in vsebujejo odpadke oz. materiale kot so: plastika, steklo, kovine, keramika, kosti, maščobe, ostanki tekstila, vsebina vrečk za sesalce, zdravila, oblanci in žagovina obdelanega lesa, mačji in pasji iztrebki ter plenice.

Kaj lahko storimo, če v kompost ne želimo vnašati semen plevelov ali snovi, ki se nahajajo na lupinah citrusov in banan?

Bioloških odpadkov, ki jih ne želimo kompostirati, lahko oddamo izvajalcu javne službe v okviru javnega odvoza. Če tega ne želimo lahko imamo tudi več kompostnikov in v tistem, katerega uporabljamo za pridelavo zelenjave, kompostiramo samo »neoporečne biološke odpadke«, v drugem pa ostale biološke odpadke ter ta kompost uporabimo za organsko dognojevanje cvetličnih gredic in trat. Plevelu se najlažje izognemo, da ga odstranimo iz površin preden naredi seme. Tistega, ki zacveti, pa lahko tudi posušimo in varno skurimo.

Kakšen kompostnik izbrati?

Kompostniki so lahko različnih izvedb in izdelav. Najpogostejše so v uporabi leseni in iz plastičnih mas. Če želimo preprečiti hitro izsuševanje komposta in težave glodavci, je priporočljivo na tla (pod kompostnik) postaviti mrežo, kompostnik naj ima tudi manjše reže in pokrov.

Kaj je potrebno poskrbeti, da se biološki odpadki v kompostniku kompostirajo?

Poskrbeti moramo predvsem za zračenje in vlago. Z dobro izbiro prostora in kompostnika rešimo večino težav zaradi nezadostne vlage.

Za postavitev hišnega kompostnika je najprimernejši polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen. Če tega ne moremo zgotoviti kompostnik pokrijemo s pokrovom in občasno navlažimo. V času suše je potrebno vsebino v kompostniku navlažiti.

Za preprečitev neprijetnih vonjav, priporočamo, da kuhinjske odpadke (ostanke hrane) prekrijemo z listjem, zemljo, travo ali jih rahlo zagrebemo.

Kako lahko poskrbimo za dobro prezračevanje v kompostniku?

Na dno kompostnika damo plast zdrobljenih vej in s tem poskrbimo za dobro zračenje od spodaj. Med seboj mešamo suhe biološke odpadke (zrezane veje in zeleni obrez) in biološke odpadke z več vlage (trava, kuhinjski odpadki). Kompost v kompostniku po potrebi premečemo.

 

Kristina Knific

Aktualno

    Neuradni rezultati rednih lokalnih volitev 2018

    Na dan glasovanja, 18. novembra 2018, bodo na spletni strani LOKALNE VOLITVE 2018, objavljeni neuradni rezulati rednih lokalnih volitev 2018.

    Prvi delni izidi glasovanja bodo znani po 19.30 uri.

    Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani po 12. uri, glede na stanje na voliščih ob 11. uri.
    Drugi podatki o volilni udeležbi bodo znani po 17. uri, glede na stanje na voliščih ob 16. uri.

Kontakt