Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

KJER DOMUJEJO ZGODBE

Projekt »Kjer domujejo zgodbe« se je pričel odvijati leta 2016, ko se je povezalo pet projektnih partnerjev na območju Lokalne akcijske skupine LAS loškega pogorja: Loški muzej Škofja Loka, Razvojna agencija Sora (Rokodelski center DUO Škofja Loka), Javni zavod Ratitovec (Muzej Železniki), Občina Gorenja vas – Poljane (Šubičeva hiša) in Občina Žiri (Muzej Žiri). Cilj projekta je varovanje kulturne dediščine, povečanje njene dostopnosti in posredovanje vrednot in tradicionalnih znanj sodobni družbi, preko povezovanja institucij, pristojnih za varstvo kulturne dediščine na celotnem območju LAS loškega pogorja.

V operaciji partnersko nastopajo institucije, ki jim je skupno poslanstvo varstvo kulturne dediščine. Loški muzej sodi v državno mrežo muzejev, medtem ko ostali partnerji delujejo na lokalnem nivoju, saj skrbijo za premično dediščino v obliki muzejskih zbirk, kot manjši kulturni centri oziroma rokodelski center. Ne glede na nivo oziroma velikost pa je pri vseh partnerjih zelo prisotno zavedanje, kako nas kulturna dediščina bogati. Zavedajo se, da zgolj zbiranje predmetov iz preteklosti in njihovo razstavljanje v muzejskih zbirkah ne zadostuje več; bogastvo znanja iz preteklosti želijo posredovati sodobni družbi. Zato so potrebni predmeti, ki niso le predmeti, temveč predmeti z zgodbo. Vzpostavljena bo komunikacija z obiskovalci, ki, preko spoznavanja zgodb vezanih na razstavljanje predmete, začutijo sporočilo dediščine in ga pretvorijo v doživetje žive kulture. V okviru operacije partnerji oživljajo prav na te zgodbe kot sredstvo komunikacije: zgodbe, ki jih s svojimi razstavami pripovedujejo muzeji, zgodbe lokalnih območij (legende, zgodovinske pripovedke) ter ne nazadnje zgodbo škofjeloškega območja kot prostora z močnim zgodovinskim ozadjem skupne identitete Loškega gospostva.

S povezovanjem ponudbe muzejev, kulturnih centrov in rokodelskega centra želijo partnerji v okviru operacije oblikovati nov integralni turistični proizvod, ki so ga poimenovali transverzala muzejev in kulturnih centov na škofjeloškem in preko njega predstaviti obiskovalcem možnost za odkrivanje in doživljanje zgodovine, bogate tradicije rokodelskih veščin in ustvarjalnosti območja.

Tekom projekta je bila izdana skupna brošura Kulturna doživetja Škofjeloškega: družinski vodnik po poteh kulturne dediščine na Škofjeloškem. Knjižica je vodnik po transverzali kulturnih centrov na Škofjeloškem, med obiskom katerih lahko v knjižici zberete žige, ko zberete vseh pet žigov, pa za nagrado prejmete nagrado – rokodelski spominek. Ob brošuri je izšla tudi pobarvanka na isto temo. Več informacij o projektu in vseh kulturnih centrih pa lahko najdete na www.kulturnadozivetja.si.

V Šubičevi hiši smo v okviru projekta izdali knjigo Dom slikarjev Šubic – pisma pripovedujejo in pridobili ozvočenje za večnamenski prostor v Šubičevi hiši.

Predstavitev projekta Kjer domujejo zgodbe

 

 

 Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Priloge

Aktualno

    Koncert Orkestra Slovenske vojske

    Občina Gorenja vas – Poljane vabi na koncert Orkestra slovenske vojske, ki bo v torek, 18. decembra, ob 19.30 uri v telovadnici Osnovne šole Poljane. Posebni gosti večera bodo New swing quartet. Vstop je prost!

    Vljudno vabljeni!

Kontakt