Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

Predstavitev

˝Vsak letni čas je tukaj po svoje lep. Prav gotovo pa je bilo tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše˝, je na kratko zapisal Ivan Tavčar o Poljanski dolini.
 
Z vzhodne strani vstopamo v občino Gorenja vas – Poljane pri Visokem, ki je vtisnilo sloves dolini z značilnim kmečkim baročnim Visoškim dvorcem.
Dolina je dobila ime po starem naselju Poljane, ki je bilo v listinah omenjene že v 13. stoletju. Dolgo časa so bile Poljane središče doline in so se ponašale z eno najlepših baročnih cerkva pri nas. Cerkev je bila v 2. svetovni vojni močno poškodovana, zato so jo po vojni podrli. Poljane so znane kot rojstni kraj pisatelja Ivana Tavčarja ter slikarske in rezbarske rodbine Šubic, katere prečudovite freske še vedno krasijo nekatere stavbe naselja. Da je dolina res dajala navdih umetnikom, priča v Dolenčicah tudi kip tamkaj rojenemu rojaku, slikarju Antonu Ažbetu. Skozi Javorje, eno izmed s soncem najbolj obsijanih vasi, vodi pot do smučišča Stari vrh, ki se ponaša z odličnimi smučarskimi tereni ter dolgimi in izvrstno pripravljenimi smučarskimi progami. Območje pod Starim vrhom je znano tudi po številnih turističnih kmetijah, iz katerih diši po okusni domači hrani.

V osredju občine, zahodno od Poljan, je upravno središče Gorenja vas s čedalje izrazitejšimi trškimi značilnostmi, kjer je ob osrednjem trgu nastalo zgoščeno trgovsko-storitveno jedro naselja. Po vojni je Gorenja vas z združitvijo skupine manjših vasi na obeh bregovih Sore in hitrim razvojem delovnih mest naglo prerasla v največje naselje v občini.

Tik na Gorenjo vasjo je zaselek Lajše, kjer se je leta 1868 rodil Ivan (Janez) Regen, slovenski biolog, ki se je kot prvi znanstvenik začel ukvarjati z raziskovanjem zvočne komunikacije žuželk in delovanjem "cvrčal" kobilic, zato velja za pionirja sodobne bioakustike.

Na zahodnem robu naselja, v Logu, se nahaja priljubljeno sprehajalno rekreacisko območje, ki ga prečka kolesarska pot in vodi vse do naselja Hotavlje, ki je znano po obdelavi marmorja, hitro razvijajoči se gostinski in turističnonamestitveni ponudbi ter raznolikih prireditvah. Na južni strani občino zaključuje greben Žirovskega vrha, kjer v pristnem okolju ohranjajo različne tradicionalne običaje.

Označene in  urejene so številne pohodne in kolesarske poti, ki ponujajo užitke v vseh letnih časih in čudovit razgled na okoliške hribe. Med najbolj obiskanimi je prav gotovo 1562 m visok Blegoš, kamor vodi več označenih poti iz različnih smeri. Čudovit razgled se odpira tudi s Slajke, Ermanovca in Žirovskega vrha.

Prijazni domačini vam bodo ponudili okrepčilo za telo in duha. V njihovi ponudbi poleg izdelkov iz sadja, pekarskih izdelkov in sira najdete tudi med in medene izdelke, volnene izdelke, ročno klekljano čipko in izdelke iz lesa, vse pod blagovno znamko Babica Jerca in Dedek Jaka – Naravni izdelki iz škofjeloških hribov. Za več informacij pokličite Razvojno agencijo Sora d.o.o., Spodnji trg 2, Škofja Loka, tel. št. 04 50 60 220.Priloge

Aktualno

  Nova številka Podblegaških novic

  Nova številka Podblegaških novic.

  Ne spreglejte:
  - Javni razpis za dodelitev pomoči za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v letu 2019
  - Javni razpis za izbor kulturnih programov na področjih ljubiteljske kulturne dejavnosti, ki jih bo v letu 2019 sofinancirala Občina Gorenja vas - Poljane
  - Javni razpis za sofinanciranje turističnih dejavnosti društev za leto 2019

Kontakt