Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom
Seje občinskega sveta

Uporabno

Tavčarjev dvorec na Visokem

Tavčarjev dvorec štejejo med najpomembnejše arhitekturne spomenike na Poljanskem in predstavlja višek kmečkega stavbarstva druge polovice 18. stoletja v Sloveniji.

Dvorec Visoko pri Poljanah, prvič omenjen v 14. stoletju, je bil sprva lovski dvorec loške gospode, nato pa je leta 1650 prešel v kmečke roke rodbine Kalan. Leta 1893 se je v Poljansko dolino vrnil pisatelj Ivan Tavčar in od Kalanovih kupil dvorec. Lepota doline mu je dala navdih za ustvarjanje njegovih najboljših del. Ob dvorcu stoji pisateljev bronasti kip, na terasi nad njim pa je družinska grobnica, v kateri je tudi pokopan.

Na Občini Gorenja vas – Poljane se trudimo, da obiskovalce vsako leto presenetimo z nekoliko obogateno ponudbo. Obnovili in restavrirali smo nekdanjo škofovo sobo, kjer potekajo tudi poroke, ki s svojo izvirnostjo in domačnostjo parom pustijo nepozaben pečat.

Z Loškim muzejem smo se dogovorili za sodelovanje pri nadgradnji zbirke v dvorcu, ki zajema več sklopov, in sicer razvoj stavbne dediščine domačije na Visokem, rodbino Kalan, Tavčarja na Visokem in Kalanovo kuhinjo. Vsa dela so potekala v soglasju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Ljubljana.

Dvorec Visoko je eden izmed najpomembnejših znamenitosti v naši občini, zato vas vabimo, da ga obiščete in preživite prijeten dan v objemu zelenja in miru.

RAZSTAVE so odprte od maja do septembra:
- ob petkih od 16. do 19. ure
- ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure
- po dogovoru

 

 

 

 

 

 

Priloge

Aktualno

  Preventivno prekuhavanje vode iz javnega vodovoda Trebija - Gorenja vas - Todraž

  Občina Gorenja vas-Poljane obvešča vse uporabnike vode, ki se oskrbujejo z vodo iz javnega vodovoda Trebija – Gorenja vas - Todraž, da je zaradi izpada elektrike in zaznavne motnosti vode, priporočamo preventivno prekuhavanje pred zaužitjem do preklica.

   

  Potem, ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto, tri minute pa povsem zadošča. Izvajamo vse potrebne ukrepe, Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano bo takoj odvzel vzorce za laboratorijske preiskave. O preklicu ukrepa preventivnega prekuhavanja pitne vode pred zaužitjem vas bomo obvestili.

   

  Hvala za razumevanje !

Kontakt