Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Prireditve Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

Tematska pot po Rupnikovi liniji - daljša

(Gorenja vas - Žirovski vrh - Gorenja vas)

ČAS HOJE:
Gor. vas - Hrastov grič - Gor. vas   3,5 - 4 ure (brez ogleda utrdbe)
Gor. vas - Hrastov grič - Javorč - Gor. vas 4 - 5 ur (brez ogleda utrdbe)

VIŠINSKA RAZLIKA: 476 m

Člani Turističnega društva Gorenja vas in simpatizerji Rupnikove linije so trasirali in uredili zanimivo, poučno in razgledno pot po sledeh gradnje Rupnikove linije.

Zahodno obrambno linijo, im. Rupnikova linija, je Kraljevina Jugoslavija pričela graditi 1937 leta kot odgovor na Alpski zid, ki ga je Kraljevina Italija gradila tik ob Rapalski meji, pridobljeni z mirovnim sporazumom leta 1920. Linija je potekala od Jalovca čez Blegoš, Žirovski Vrh, Logatec in naprej do Reke. Začetek druge sv. vojne je dela na liniji v trenutku prekinil in utrdbe so ostale nedokončane. Leta 1941 je celotno linijo gradilo 60.000 vojakov in civilistov. Skozi Poljanske kraje je bila linija najbolj dograjena; ostala je tudi dobro ohranjena.

Pot pričnemo v centru Gorenje vasi, kjer nas že panoramska tabla opomni, da se bomo gibali po lepi in razgledni pokrajini. Nadaljujemo južno proti cerkvi sv. Janeza Krstnika in takoj po prečkanju brvi zavijemo desno po cesti, ki vodi proti pokopališču. Takoj za njim opazimo pri mostičku prvo tablo, ki nam daje prve informacije o poti. Markacijam (tablice zelene barve s svetlo zelenim znakcem ter markacija rumene barve, ki ponazarja logotip RL, ki so narisane ob poti) sledimo po makadamski, delno tudi asfaltni poti jugozahodno na vzpetino Volčje Njive, kjer so večje nedograjene utrdbe.

V nadaljevanju se pot spusti za nekaj deset metrov in nas pelje mimo manjših utrdb, še delujočega kamnoloma, do testnega zidu. Tu pot ostro zavije na desno proti severozahodu do Ferjančeve domačije, kjer lahko občudujemo lepe razglede uživamo v svežem zraku. Nadaljujemo za kmetijo po ozki stezi čez lepe senožeti, mimo domačije na Koči, od koder se nam razgledi vse bolj širijo. Od tu se pot nekoliko napne; v enakomernem vzpenjanju nas pripelje na vrh grebena, okrašenega z utrdbo in za spretnega opazovalca tudi mejnim kamnom, datiranim z letnico 1824. Tu se večji vzponi končajo; ob oznakah nadaljujemo po grebenu do ceste, ki vodi iz Gorenje vasi - Kladje - Trebija. Cesto prečkamo in tik ob gozdni meji gremo še nekoliko metrov po poti, nato nas oznake usmerijo desno proti jugozahodu v gozd. Pot nas pelje mimo bunkerjev do samega vrha Hrastovega griča (878 m.n.v.), kjer je tudi vhod skozi vertikalni jašek v eno največjih utrdb v celotni liniji.

Utrdba na Hrastovem griču ima 700 m rovov in dvoran in je izjemno atraktivna, saj odkriva način in faze gradnje izredno drznega projekta. Če se bomo odločili za ogled utrdbe, bomo iz nje izstopili 500 m severovzhodno in 30 m nižje. Lahko pa pot nadaljujemo mimo jaška in po površju, kjer ob lepih razgledih pridemo do glavnega vhoda (VODIČ - ZAKLENJENO). Vrnemo se lahko po isti poti. Lahko pa pot nadaljujemo do lovske koče na Javorču. Gremo jugovzhodno po poti nad domačijo »Alčovš« do ceste, kjer pridemo do planinskih markacij, ki vodijo do koče. V Gorenjo vas lahko pridemo tudi po omenjeni markirani planinski poti mimo kmetije Jermančan, Lajš, cerkve do izhodišča. Možna varianta pa je tudi od koče na Javorču mimo Karlovskega mlina do Dobravšc, kjer zavijemo levo proti severu do Osnovne šole Ivana Tavčarja in nato mimo cerkve do izhodišča.

UTRDBO SI LAHKO OGLEDAMO LE V SPREMISTVU VODNIKA.


Informacije:

Zavod Poljanska dolina, 031 720 573, zavod@poljanskadolina.com

Občina Gorenja vas - Poljane, 04 518 13 20, info@obcina-gvp.si 

Priloge

Aktualno

Galerija

Kontakt