Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

Valentinova pot

ČAS HOJE: 2 uri

VIŠINSKA RAZLIKA: 280 m

Valentinova pot povezuje turistične kmetije Starega vrha in je bila prvenstveno namenjena gostom, ki na kmetijah preživljajo poletni dopust. Pot se pričenja na Starem vrhu, kjer se s Prevala, ki povezuje dolini obeh Sor, spusti na Poljansko stran mimo cerkvice sv. Brikcija do vasice Četena Ravan. Na levi strani ceste stoji Tavčarjeva domačija, ki je bila v letu 2002 na novo sezidana. Kašča je bila predelana že prej, na njej sta obnovljena monograma MARIA in JOSPH in napis s kronogramom, ki da letnico 1774. Pri hiši je bil včasih priimek Tavčar in od tu izvira poljanska veja pisatelja Ivana Tavčarja. Za kaščo se pot odcepi in nadaljuje med hišama ob robu gozda. Sledi oznakam, ki pripeljejo do znamenja, kjer je lep razgled na vas Mlaka, prav tu pa je tudi razvodnica med Selško in Poljansko Soro. Mlaka je dobila ime po precej mokrih, celo močvirnatih zemljiščih, ki jih tudi prečka Valentinova pot. Ko se bliža vasi, se na vrhu pobočja vidi na mogočno Jejlarjevo domačijo, ki je v Klopčičevem filmu "Cvetje v jeseni" služila kot dom Presečnikove Mete. Vas šteje le devet hiš, zato pot vodi hitro do razpotja, kjer kažipot usmerja desno h kmečkemu turizmu pri Podmlačanu na Jarčje Brdo. Po cesti se pot spusti do velike domačije, zraven katere pogosto gori oglarska kopa. Pot vodi naprej do cerkve na Jarčjem Brdu, zato je speljana nekoliko nazaj do rezervoarja, zavije na kolovozno pot, ki vodi do asfaltirane ceste, po kateri se spusti do podružnične cerkve sv. Valentina. Cerkev je nekoč veljala za romarsko, njen zavetnik pa naj bi pomagal pri živčnih boleznih, o čemer priča kip svetnika z božjastnikom ob vznožju. Pot je speljana nazaj po stari kolovozni poti mimo dveh kmetij (Taškovca in Hribovca) na blegoško cesto, po kateri se skozi gozd pride do vasi Zapreval. Malo pod vasjo se pne čez cesto vlečnica družinske proge smučišča Stari vrh. Tu preko je tudi najkrajša pot nazaj na Preval, a se je bolje vrniti nazaj po poti do vasi, na asfaltirani cesti se zavije navzgor in nato mimo Žgajnarjeve kmetije in korita s pitno vodo do izhodišča.


Aktualno

    Dela na dvorcu Visoko

    Zavod Poljanska dolina obvešča, da ogled dvorca Visoko predvidoma do maja ne bo mogoč zaradi izvajanja investicijskih del. Investicijo izvaja Občina Gorenja vas - Poljane, v okviru investicije pa v dvorcu urejamo kleti, gostinski sobi, toaletne prostore, dvigalo ter hidroizolacijo objekta.

    O datumu odprtja kavarne in pričetka vodenih ogledov zbirk vas kmalu obvestimo. 

    Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Kontakt