Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Prireditve Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

Pot skozi Zalo

ČAS HOJE: 5 ur s postanki

Žirovski Vrh Sv. Urbana se nahaja v Poljanski dolini. Če greste iz smeri Škofje Loke, se boste peljali nekje do sredine doline, v Gorenji vasi pa zavijete levo če most, nato  pa takoj ko prečkate most, zavijete desno.Pot vas pelje mimo cerkve Sv. Janeza Krstnika, mimo OŠ Ivana Tavčarja, nato pridete v vas Lajše. Pote se začne spet vzpenjati. Ob poti sledite oznakam za Javorč. Ob prihodu na vrh, se pot začne rahlo spuščati, nato pa je čez kakih 200 m odcep v desno za domačijo Javorč. Lahko pa že preden se začnete spet spuščati navzdol, zavijete desno in pridete do lovske koče, kjer lahko pustite avtomobil. Nato pot nadaljujete peš proti domačiji Javorč, od tam pa naprej po grebenu Žirovskega Vrha, kot  je opisano v nadaljevanju.

Pot lahko pričnete tudi v zgornjem delu doline Brebovščice, ki jo domačini imenujejo tudi Dolina miru, saj so tam snemali istoimenski film. Od Košpirja se pot povzpne do Šimca in se naprej nadaljuje po začrtani poti.Krožna pohodniška pot skozi Zalo je zanimiva za vse tiste, ki si želite sprostitve v naravi. Prevozna pa je tudi s kolesom.

O gozdovih Zale pisal že dr. Ivan Tavčar, poleg zanimivega razgleda in svežega zraka na poti je tako na voljo veliko gradiva oz. pripovedi o Zali, ki se jih lahko deli s pohodniki.

Pot je v celoti označena z rumeno - zelenimi oznakami, kar omogoča, da se pohodniki lahko sami, brez vodiča, odpravijo na pot. Označeni sta dve poti, krajša in daljša, ki se deloma prekrivata. Daljša pot vodi skozi neokrnjene gozdove zale, do vrha Zale (899m) in se nato spusti navzdol.

Z Javorške domačije na Žirovskem Vrhu Sv. Urbana 32 (900 m nadmorske višine) se krene vzporedno ob Rupnikovi liniji po grebenu Žirovskega Vrha. Če se odločite za daljšo pot, pridete najprej do Bukovca, kjer lahko okusite ‘'Žirovskarja'', posebno žganje z zelišči nabranimi v Žirovskem Vrhu. Ker je to komaj začetek 3 urne hoje, se pot nadaljuje proti grebenu Zale. Namen pohoda je, da pohodniki spoznajo to prijetno čarobnost gozdov, skrivnosti zgodovine, soočenje z nekaterimi znamenitostmi Zale, vzdušjem in svežino. Med potjo so pohodniki, ki se predhodno najavijo, deležni tudi kar nekaj prijetnih presenečenj... najprej jih prestrašijo ravbarji, nato si ogledajo ogromna mravljišča in nabirajo gobe prav na vrhu Zale (899m), nekoliko nižje  v tišini spremljajo glas divjega petelina in  lov nanj, sreča se tudi imitatorja lovca Ivana Tavčarja, za konec pa  sledi še presenečenje ob pogledu na medveda, ki jih hoče prestrašiti.

Ob izhodu iz Zale se nad Mrakovo domačijo odpre čudovit pogled na okolico. Kot na dlani se nudijo okoliške kmetije Žirovskega Vrha, pod njimi pa leži Todraž, Dobrava s cerkvico Sv. Urbana, Gorenja vas, Bačne in Vinharje. V ozadju Gorenje in Dolenje Brdo, Studor, Javorje, Žetina. Najbolj občudovanja vreden pa je gologlavi Blegoš, katerega se nežno držita, z desne Stari in Mladi vrh, levo od njega pa izza hribovja in kamnitih gora kuka Slovenski mogotec Triglav.

Pot se nadaljuje in po dobri uri hoje skozi Zalo obogateno z dogodki, ki  si kar sledijo, se prileže postanek na še eni od kmetij Žirovskega Vrha. Pri Mraku so pripravljeni pokazati razstavni prostor mojstrovih rezbarstva ata Cirila. Gospodinja Cirila pa postreže z domačim medom, kruhom in medico.

Naslednje gostiteljica je turistična kmetija Šimc. Ponašajo se s suho mesnimi izdelki, kruhom, sladicami, domačim sokom. Po predhodnem naročilu vam lahko pripravijo tudi kosilo. Od tu pohodnike čaka še skoraj pol poti do cilja. Do tu je pot potekala po ravnini in navzdol, ker pa je Javorč na 901 m nadmorske višine, je zadnji del poti treba prehoditi v hrib. V Budlovem mlinu , čudoviti in pravljični lepoti narave se prečka potok Zalo, ter se po asfaltni cesti vzpne do Sivca. Urejenost domačije napolni človeško dušo, spočije oko in telo, šilce domačega in počitek pa da pohodnikom nov elan za vzpon do cilja. Sledi še krajša pot skozi gozd in že se pohodniki vrnejo na vrh hriba, kjer so pot tudi pričeli.

Priloge

Aktualno

Galerija

Kontakt