Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

Slajka - Ermanovec

ČAS HOJE: 3,5 do 4 ure s postanki

Ta pot je ena izmed pogosto obiskanih, srednje težkih poti. Najpogostejši obiskovalci so domačini, ki si žele sprehoda in gibanja na zraku. Največ obiska na tej poti je v maju, ko je na Slajki Dan Šmarnic.

Izhodišče je na Hotavljah, kjer pustimo avto. Začetek poti je pri cerkvi sv. Lovrenca, ki je bila prvič omenjena že leta 1501. Od tu naprej se držimo Loške planinske poti in smerokazov proti Slajki. Pot je dobro nahojena in markirana, kasneje pa pelje po cesti. V Domu na Slajki se lahko oddahnemo in dobimo zasluženo okrepčilo. Nadaljujemo po Loški planinski poti preko vrha Špika nad kmetijo Homovc. Tu se pase trop koza, ki nas spremljajo del poti. Od tu naprej pa kar po cesti na drugo stran grebena, kjer se v dolini pokaže Trebija s celim grebenom Žirovskega vrha v ozadju. Na slemenu pridemo do asfalta in mu sledimo, mimo lepo urejenih kmetij, vse do vrha Stare Oselice. Ob kapelici na sedlu si pa vzemimo nekaj časa in uživajmo v razgledu. Če se obrnemo proti Blegošu, vidimo vso mogočnost in prostranost vseh njegovih dolin. Pred njim stojita Kucelj in travnate Makovce, na pobočju pa Leskovica. Pogled seže vse do Porezna na levi, pa do Kamniških Alp in Sorškega polja na desni. Proti zahodu se odpira razgled proti Javornikom, Trnovskemu gozdu z Golaki, idrijskim grapam in grebenom ter italijanskim Dolomitom v daljavi. Od tu, do koče na Ermanovcu, je le par minut hoje. Malo pred kočo, katero upravlja PD Sovodenj, je odcep levo h kmetiji Žunar, kjer dobite odlične suhomesnate izdelke, kajti na tem grebenu se že čuti vpliv burje. Od koče, kjer smo si privezali dušo, nadaljujemo po cesti do prvega odcepa desno, kjer se začnemo spuščati v dolino. Naprej preko travnikov, potem pa po traktorski poti v Bovčanovo grapo, ki je ime dobila po sedaj že razpadli kmetiji, katere lastniki so se priselili iz bovškega konca. Tu je pravi raj za gamse. Med potjo lahko spremljate količino vode v tej grapi. Na začetku je pretok vode močan, kasneje ponikne in z vso močjo zopet bruha na dan pri prvih hišah v Kopačnici. Od tu naprej gremo kar po cesti in spremljamo potok vse do Hotavelj. Med potjo je zanimiv še topli vrelec pri Topličarju, ob katerem je postavljen bajer in brunarica, kjer se lahko osvežite.


Aktualno

    Dela na dvorcu Visoko

    Zavod Poljanska dolina obvešča, da ogled dvorca Visoko predvidoma do maja ne bo mogoč zaradi izvajanja investicijskih del. Investicijo izvaja Občina Gorenja vas - Poljane, v okviru investicije pa v dvorcu urejamo kleti, gostinski sobi, toaletne prostore, dvigalo ter hidroizolacijo objekta.

    O datumu odprtja kavarne in pričetka vodenih ogledov zbirk vas kmalu obvestimo. 

    Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Kontakt