Domov  |  Prijava  |  Registracija

Občina
Gorenja vas - Poljane


Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas

Telefon: 04 518 31 00  
Fax: 04 518 31 01
E-pošta: info@obcina-gvp.si

Uradne ure:
ponedeljek: 8-12 h
sreda: 8-12 h in 14-17 h
petek: 8-12 h

travesti travesti renkli fotokopi makinası fotokopi makinası servisi ankara ankara temizlik şirketleri travesti
Občina Medobčinski inšpektorat in redarstvo Projekti občine Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja Krajevne skupnosti Komunala in GJS Urejanje prostora Gospodarstvo Kmetijstvo Turizem Izobraževanje Kultura Šport Socialno varstvo Zdravstveno varstvo Požarno varstvo Prireditve Povezave Varnost in zasebnost Sokolski dom Lokalne volitve 2018
Seje občinskega sveta

Uporabno

Pešpot Javorje - Žetina - Javorje

ČAS HOJE: 3-4 ure

VIŠINSKA RAZLIKA: 280 m

Člani Turističnega društva Javorje, ki so začrtali in označili pot mimo nekaterih naravnih in kulturnih znamenitosti, so se dela lotili z geslom - ker imam rad naravo in ker ne maram srečevati avtomobilov! Avto ali kolo je mogoče parkirati pred gostilno Blegoš v Javorjah, kjer je poskrbljeno tudi za jedačo in pijačo. Pot se najprej spusti do vasi Dolenčice, kjer stoji doprsni kip znamenitega slikarja Antona Ažbeta, ki je na prelomu v 20. stoletje vodil lastno slikarko šolo v Münchnu. Od tu se pot nadaljuje po kolovozu proti Gori. Oznake bodo najprej pripeljale mimo t.i. debele smreke, nato pa na vrh Gore s cerkvijo Marijinega vnebovzetja. Z Gore se po bližnjici pot spusti proti kmetiji Frtunc v Gorenji Žetini. Malo naprej, že v vasi je postavljena kapelica, zgrajena v novodobni arhitekturi s spretno vključenimi podeželskimi stilskimi posebnostmi. V Žetini ustvarjata tudi dva umetnika, kiparja - Peter Jovanovič in Jože Tavčar. Mimo hiše slednjega vodi tudi pot naprej. Naslednji postanek je priporočljiv pri kmetiji odprtih vrat "Pr' Andrejon", kjer si lahko privoščite okusno domačo malico. Sledi namreč le še povratek. Od Andrejona je pot speljana še nekaj metrov naprej, nato pa zavije desno in pot med hišami pripelje naravnost do slapu Rancka. Pot je speljana v pobočje in nekajkrat se odpre razgled na dele že prehojene poti. Pot prečka še potok Slatuška, ki se pretaka preko manjših slapov. Pot vodi naprej mimo Koroščeve domačije, nato pa še mimo treh kmetij v Brinjah do Malna, kjer je izvir pitne vode za Javorje. Malo naprej je izvir, ki ga lahko poimenujete kar sami ali po imenu povprašajte koga od domačinov. Sledi še spust v vas Murave do Javorij. Za vse tiste z več kondicije in z željo osvojitve najvišjega vrha v tej okolici, priporočamo še pot mimo Murav, Brinja, slapu Rancka do Andrejona (to je v obratni smeri od prej opisane), potem pa po označeni pešpoti do Črnega Kala in na vrh Blegoša. 


Aktualno

    Dela na dvorcu Visoko

    Zavod Poljanska dolina obvešča, da ogled dvorca Visoko predvidoma do maja ne bo mogoč zaradi izvajanja investicijskih del. Investicijo izvaja Občina Gorenja vas - Poljane, v okviru investicije pa v dvorcu urejamo kleti, gostinski sobi, toaletne prostore, dvigalo ter hidroizolacijo objekta.

    O datumu odprtja kavarne in pričetka vodenih ogledov zbirk vas kmalu obvestimo. 

    Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Kontakt